Obavijesti

News

Komentari 0

News of the World je hakirao telefon nestale i ubijene curice

News of the World je hakirao telefon nestale i ubijene curice
2

Milly (13) nestala je 2002., a tijelo je pronađeno šest mjeseci poslije. Istražuje se je li na isti način tabloid upadao u komunikacije druge nestale ili ubijene djece

VIDEO

Beskrupulozni britanski tabloid News of the World preko svog privatnog detektiva hakirao je glasovne poruke iz telefona nestale 13-godišnje djevojčice Milly Dowler u vrijeme kada su je roditelji i policija bezuspješno tražili. Detektiv Glenn Mulcaire nije samo preslušavao poruke djevojčici u danima neposredno nakon njezina nestanka, već je neke od poruka izbrisao da napravi više mjesta u memoriji telefona. Policija i roditelji to su primijetili te su gajili lažne nade da je djevojčica živa. O potrazi su djevojčicom  tada su naširoko izvještavali britanski mediji.

Afera stara devet godina

Afera datira u davnu 2002. godinu i pokazuje da je prošlost prisluškivanja u tom tabloidu daleko duža nego se ranije smatralo.Tijelo ubijene djevojčice pronašli su u šumi berači gljiva čak šest mjeseci kasnije. Pronađen je i ubojica, vratar lokalnog noćnog kluba Levi Bellfield, a tijekom postupka protiv njega otkrivena je i ova najnovija epizoda u šest godina dugoj priči o prisluškivanju, praćenju i potplaćivanju kojim se bavio britanski tabloid iz sastava Murdochove News Corp. Roditelji su tek u travnju ove godine saznali za prljavu rabotu detektiva kojeg su novine unajmile za praćenje te, ali i niza sličnih teških priča. I roditelji drugih dviju djevojčica, Holly Wells i Jassice Chapman, koje su ubijene 2002. saznali su ovog ožujka da su njihovi telefoni bili prisluškivani. Otkriva se kako su u gladi za senzacijama te novine prisluškivale i obitelji žrtava terorističkih napada u Londonu 2005. godine.

-Prestravljen sam. teško mi je vjerovati da netko može biti tako izopaćen i zao. Kako netko može raditi za tu organizaciju koja još danas pokušava obraniti svoje postupke - komentirao je Graham Foulkes, otac jedne od žrtava napada, kada mu je policija priopćila da je na listi s imenima potencijalnih žrtava prisluškivanja.

 Policija je u utorak najavila da će ponovo pregledati sve materijale vezane uz dječje otmice i ubojstva još od 2001., ne bi li pronašla dokaze o prisluškivanju i hakiranju telefona od strane tog tabloida, uključujući i slučaj Madeleine McCann. Londonska policija istražuje i informacije da je tabloid potplaćivao neke policajce za informacije iz istrage.

Čime se sve bavio News of the World počelo se odmotavati prije nekoliko godina kada su se na prisluškivanje počeli žaliti pripadnici kraljevske obitelji. Privatni detektiv završio je na par mjeseci u zatvoru, urednici iz vremena prisluškivanja dali su ostavku, ali najnovija otkrića potakla su čak i premijera Davida Camerona i britanski parlament da se okome na Murdochovo carstvo i zatraže javnu istragu.

- Sve što se događalo, apsolutno je odvratno - konstatirao je Cameron, obračajući se danas britanskom parlamentu na izvanrednoj sjednici koja je sazvana na tu temu.

Detektiv MulCaire danas se ispričao "svima koje je povrijedio svojim akcijama".

- Raditi za News of the World nije bilo lako. Bio sam pod stalnim pritiskom. Stalno su od mene tražili rezultate - pravda se on.

Moćna članica uprave

Rebekah Brooks, glavna urednica u vrijeme prisluškivanja Milly, a sada jedna od ključnih ljudi u upravi News International, britanskog dijela medijskog carstva za sada odbija dati ostavku. Ona je, inače, jako dobra prijateljica s premijerom Cameronom i njegovom suprugom. Tvrdi da nije znala za prisluškivanje, a bitna je tvrtci u ovom važnom vremenu. Novi skandal koincidira, naime, s vremenom kada je kompanija od vlade zatražila dozvolu za potpuno preuzimanje British Sky Broadcasting Group.

Kompanija ipak trpi veliki udarac jer od nje ovaj tjedan odustaju svi glavni oglašivaći.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina
DOZNAJEMO Rade 13 noćnih na intenzivnoj: 'Tko će odgovarati ako pacijent umre zbog greške?'
RASPORED LIJEČNIKA U SISKU ZA SVIBANJ

DOZNAJEMO Rade 13 noćnih na intenzivnoj: 'Tko će odgovarati ako pacijent umre zbog greške?'

24sata dobila su na uvid novi raspored liječnika iz Siska za svibanj, a prema njemu neki liječnici rade svaku drugu noć, a dežurstva su i po 24 sata. - Nemamo dovoljno liječnika, kaže nam ravnatelj.