Obavijesti

News

Komentari 102

Nezadovoljni premijerom, no boje se za fotelje pa su tihi

Nezadovoljni premijerom, no boje se za fotelje pa su tihi
1

Tri struje u SDP-u: Mirando Mrsić deklarativno je uz premijera, ali u stvarnosti ljudi koji su uz njega i on sam zapravo čekaju trenutak kada će Mrsić izaći iz sjene

VIDEO

Račanovci - lekisti, mirandovci i komadinovci. Nazivi su to triju struja koje svakim danom sve više nalikuju na rogove u vreći. S jedne strane svi su oni SDP-ovci, ideološki sljedbenici vodeće stranke, dok su s druge strane pripadnici različitih klanova unutar te iste stranke. Ipak, iako dijele nezadovoljstvo radom predsjednika stranke, iz niza razloga oni još nisu stvarna prijetnja Zoranu Milanoviću.

Njegov je autoritet toliko jak da je njihovo nezadovoljstvo minorno u odnosu prema strahu. Jednu struju možemo nazvati račanovcima - lekistima. Najistaknutiji član među njima je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko. Uz njega je stara garda SDP-a - Slavko Linić, Tonino Picula, Šime Lučin... Riječ je o starim Račanovim kadrovima. Oni su zapravo najmanje opasni. Stoje po strani. Ne bune se. Samo među sobom iskazuju nezadovoljstvo šefom stranke.

- Leko je prepristojan, zadovoljan funkcijom koju obavlja. Lučin je ispao iz igre. Paradoks je da jedino Linić ima iskustva iz Račanove vlade - govori nam politički analitičar Žarko Puhovski, koji se slaže s time da u vodećoj hrvatskoj stranci trenutačno ne postoji niti jedna struja koja se usudi suprotstaviti Zoranu Milanoviću.

- Njegov je autoritet prejak. Nitko od njih nije spreman za rizik - kaže i dodaje kako bi potencijalno to mogao jedino Zlatko Komadina. U njegovu su timu još zagrebački šef Davor Bernardić, vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, ministar zdravlja Rajko Ostojić te saborski zastupnik Saša Đujić. Pokazali su jačinu na unutarstranačkim izborima. Uzeli su tada većinu mjesta u predsjedništvu. Izbori su pokazali da ih voli obično članstvo. Ni na lokalnim izborima šefu stranke Milanoviću nije pomoglo što je umiješao svoje prste. Podsjetimo, najprije je kandidat za gradonačelnika Zagreba bio Bernardić. No Milanović ga je u pola kampanje odlučio zamijeniti Ostojićem. Pokušao je tako zavaditi dvojicu bliskih stranačkih kolega. Milanović nije postigao ništa. Ministru zdravlja nije uspjelo sjesti u gradonačelničku fotelju, a s Bernardićem je i mjesecima nakon izbora u istom timu. 

>>> Više pročitajte u Expressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 102
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu