Obavijesti

News

Komentari 56

'Ako ste konvertirali kredite u eure, tužite ih i vratite novac'

'Ako ste konvertirali kredite u eure, tužite ih i vratite novac'
5

Utvrdili smo da je konverzija svega 50 posto onoga što banke moraju vratiti dužnicima jer njome smo dobili samo smanjenu glavnicu, rekao je Goran Aleksić iz Udruge Franak

VIDEO

- Uživamo u spoznaji da su pravo i pravda ipak pobijedili. Pozivam sve korisnike koji su svoje kredite u francima konvertirali u euro da podignu privatne tužbe i zatraže nezakonito otete novce. Ovu višegodišnju pljačku naroda omogućili su HNB i sve dosadašnje vlasti jer nisu poduzeli ništa da bi pljačku zaustavili, rekla je aktivistica Udruge Maja Gavran na današnjoj konferenciji za medije komentirajući presudu Vrhovnog suda koji je ustvrdio da korisnici kredita imaju pravo na tužbe.

Udruga Franak proglasila povijesnu pobjedu: Vrhovni sud odlučio da i oni koji su konvertirali kredite u euro mogu tužiti banku te da imaju pravo na povrat preplaćenog iznosa kamata Više na http://bit.ly/2YKFXt5 Reporterka: Nikol Zagorac

Posted by 24sata on Wednesday, April 3, 2019

Podsjetimo, sud je u petak utvrdio da korisnici kredita u švicarskim francima, koji su kredite prema Zakonu o potrošačkom kreditiranju iz 2015. konvertirali u euro, imaju pravo na tužbe protiv banaka i pravo na povrat novca koji su im banke nezakonito oduzele, što će se dokazati vještačenjem na općinskim sudovima.

Vrhovni sud je, u izvanrednoj reviziji tužiteljice, zaključio kako je pogrešan zaključak nižestupanjskih sudova da potrošač nema pravni interes zahtijevati utvrđenje ništetnosti zbog toga što je sklopio dodatak ugovoru kojim su izmijenjene odredbe ugovora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Udruga Franak: Zadovoljni smo odlukama suda o dvije revizije
Udruga Franak: Zadovoljni smo odlukama suda o dvije revizije

'Ovo je korak do ništetnosti ugovora'

Sandra Žigo, voditeljica ureda Udruge Franak istaknula je kako je ova presuda samo korak do ništetnosti ugovora za koju se zalaže Udruga Franak.

- Svi krediti u kojima je glavni predmet ugovora ništetan, trebali bi i sami biti ništetni. Vjerujemo da će Vrhovni sud primjenjivati EU pravo i stati u zaštitu potrošača i da će naši ugovori jednom biti ništetni, dodala je. 

Odvjetnica Patricija Đurić koja je vodila slučaj rekla je kako je sada potvrđeno da oni koji su svoje kredite konvertirali  u euro imaju pravni interes pred sudovima tražiti ništetnost pojedinih odredbi ugovora i povrat iznosa koji su preplatili. 

Udruga banaka o presudi: 'Tu se stvari izvlače iz konteksta'
Udruga banaka o presudi: 'Tu se stvari izvlače iz konteksta'

Goran Aleksić, saborski zastupnik i aktivist Udruge Franak istaknuo je:

- Presretan sam zbog presude, ali nije kraj. Sada slijedi pravna bitka na nižim sudovima i vještačenja. Ono što se mora utvrditi na sudu jest koliko je to iznos koji se mora vratiti dužnicima. Utvrdili smo da je konverzija svega 50 posto onoga što banke moraju vratiti dužnicima jer njome smo dobili samo smanjenu glavnicu. Sud će morati utvrditi što to nama banke još uvijek duguju. Vještačenjima će se utvrditi naša prava.

'Lažljiva gomila lažljivaca'

Komentirajući optužbe banaka da iz Udruge Franak obmanjuju javnost, Aleksić je rekao kako je Hrvatska udruga banaka "lažljiva gomila lažljivaca":

- Revizije se rade zbog toga da se ujednači sudska praksa. Presudama se rješava pravno pitanje je li kamatna stopa koju je banka samovoljno odredila parametre u redu. Sud je rekao da nije. Sud je rekao i da potrošači imaju pravni interes tužiti banku i utvrditi ništetnost. Ljudi trebaju staviti stvari na papir i izračunati koliko je još ostalo duga i koliko bi dobili presudom. Trebaju staviti sve na papir i odlučiti hoće li ići na tužbe ili ne.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1