Obavijesti

News

Komentari 152

Nezapamćeno! Barel nafte prvi put u povijesti pao ispod nule

Nezapamćeno! Barel nafte prvi put u povijesti pao ispod nule
6

Cijena manje kvalitetne nafte, koja je jeftinija jer se mora još rafinerijski obraditi, nikad nije išla ispod pet dolara po barelu, a sad praktički proizvođači plaćaju da im netko preuzme naftu

VIDEO

Nezapamćen pad cijena barela sirove nafte na američkom tržištu!

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Dramatičan pad cijene nafte 01:01

Nafta se u ponedjeljak prodaje za minus 36,75 dolara po barelu. To je, pišu svjetski mediji, 99 postotni gubitak i dodatni pokazatelj u kakvu je krizu upala svjetska ekonomija zbog pandemije korona virusa. 

Radi se o barelu sirove nafte na američkom tržištu ( WTI - West Texas Intermediate), koja je kvalitetna i zahtijeva manje ulaganja u rafinerijsku obradu. Situacija je još gora s lakom naftom kao što je WCS (Western Canadian Select).

Cijena te manje kvalitetne, teške nafte, koja je jeftinija jer se mora još rafinerijski obraditi, a to košta, nikad u povijesti nije išla ispod pet dolara po barelu, a sad praktički proizvođači plaćaju da im netko preuzme naftu jer je nemaju gdje skladištiti.

Pa im je isplativije nekome platiti da preuzme nafu nego da je sami skladište i da im zauzima prostor. 

U isto vrijeme, pišu svjetski mediji, tankeri plutaju oceanima i čekaju da cijena nafte poraste, a trošak njihovog najma u zadnjih nekoliko mjeseci se upeterostručio!

Kako piše Business insider, zbog korona virusa posljednjih mjeseci pala je potražnja nafte. Zračni promet je drastično pao, kao i potrošnja goriva u cestovnom prometu. Čak ni mjere OPEC-a (Organizacije zemalja izvoznica nafte) koji je značajno srezao proizvodnju nafte nisu zaustavile dramatičan pad cijena. Zbog smanjene potražnje, skladišta se približavaju gornjim razinama popunjenosti. Cijena pada jer se trgovci naftom pokušavaju 'riješiti' novih količina jer im postaje preskupo skladištiti je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 152
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca