Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
62 komentara

Ni danas još nije jasno kako je uopće Jovanka upoznala Tita

Jovanka Budisavljević Broz rođena je 1924. u Lici. Pretpostavlja se da je Josipa Broza Tita upoznala 1944. u Drvaru. Vjenčali su se 1952. ali se datum ne zna

PIXSELL, 24sata
Foto: PIXSELL, 24sata
62 komentara

Jovanka Budisavljević Broz rođena je u Pećanima u Lici 7. prosinca 1924. godine. Udovica je predsjednika bivše Jugoslavije, Josipa Broza Tita. U braku su bili od 1952. godine. Jovanka Broz živjela je u Beogradu na Dedinju u zapuštenoj vili.  Nosila je čin potpukovnika JNA. 

Kao neposredan svjedok cijele turbulentne epohe u povijesti Balkana, tijekom života je bila predmet velikog zanimanja medija, no rijetko se pojavljivala u javnosti, a još rjeđe davala intervjue. 

Godine 2006. otkriveno je kako živi u relativnom siromaštvu nakon što je vladina komisija otkrila da njen stan u Beogradu nije održavan od njenog uhićenja. 

Rođena je kao drugo dijete u obitelji, a sa 17 godina stupila je u Savez komunističke omladine Jugoslavije. Tijekom Drugog svjetskog rata 1943. godine ranjena je u nogu te se razboljela od tifusa. Iste godine poginuo joj je brat Maksim i preminuo otac. 

U 21. godini dobila je dva ordena za hrabrost, a nositeljica je i Partizanske spomenice.  

Kako je zapravo upoznala Tita ni danas nije jasno 

Postoji nekoliko verzija kako je točno mlada partizanka iz Like postala žena jugoslavenskog vođe. Prema jednoj verziji, Josipa Broza Tita upoznala je tijekom njemačkog desanta na Drvar 1944. godine.  Druga kaže kako je odmah nakon završetka Drugog svjetskog rata ministar unutarnjih poslova Aleksandar Ranković zatražio svoje podtajnike da mu pošalju grupu djevojaka za rad u kabinetu Josipa Broza Tita. Doveli su 50 kandidatkinja, a Ranković je navodno odabrao pet djevojaka i osobno ih predstavio Titu. Odmah mu se svidjela Jovanka Budisavljević, koja je tada imala 24 godine. Ovu verziju je potvrdio general Đoko Jovanić, koji je bio na čelu jugoslavenskog KOS-a. 

Prema nekim izvorima, Jovanku je odabrao Ivan Stevo Krajačić, tadašnji povjerenik NKVD-a za Jugoslaviju. Sljedeća verzija, ovog puta od bivšeg generala JNA Marjana Kranjca , kaže da je Jovanka dodijeljena Maršalu već 1945. godine kao higijeničarka zadužena za kontroliranje hrane te čistoće i zdravlja osoblja. 

Poslije smrti velike Titove ljubavi Davorjanke Paunović 1946. godine, Jovanka je postala Titova osobna tajnica.  

Ne zna se ni točan datum vjenčanja 

Točan datum vjenčanja Jovanke i Tita također je predmet rasprava.  

Navodno su se tajno vjenčali 15. travnja 1952. u vili Dunavka u Iloku s Aleksandrom Rankovićem kao mladoženjinim kumom i generalom Ivanom Gošnjakom kao mladinim kumom. No, na službeno predstavljanje Jovanke Broz kao prve dame čekalo se godinu dana, tijekom državnog posjeta britanskog ministra vanjskih poslova Anthonyja Edena . Jovanka navodno nije imala velikog utjecaja na Tita kod donošenja odluka i svoje vrijeme je uglavnom posvećivala domu i suprugu. 

General Kranjc  je tvrdio da je Jovanka ubrzo nakon vjenčanja počela spletkariti te da je imala državničke ambicije.  O njihovoj vezi raspravljalo se i na jugoslavenskim forumima Bračni odnosi Tita i Jovanke počeli su propadati početkom 1970-ih, a o njima se raspravljalo i na jugoslavenskim forumima. Jovanka je tvrdila da je pokušavala zaštititi supruga od raznih agenata. Smatrala je da su bar deset od jedanaest njegovih državnih tajnika agenti. Njeni protivnici su tvrdili da je upravo ona ta koja radi protiv svog supruga. 

Prema izvješću iz 1988. godine napisanog za Predsjedništvo SFRJ, između 1974. i 1988. godine , najviši jugoslavenski forumi su na 59 sastanaka raspravljali samo o Jovanki. Proces je započeo sam Tito kada je u siječnju 1974. godine naredio Savezu komunista Jugoslavije osnovati posebnu komisiju koja će proučavati "slučaj drugarice Jovanke" . 

 Tih godina je Jovanka bila optuživana da je sovjetski špijun, da je odavala državne tajne, za postavljanje i smjenjivanje najviših dužnosnika, sudjelovanje u zavjeri protiv Aleksandra Rankovića, planiranje državnog udara s generalom Đokom Jovanićem. Mnogi vjeruju da je Jovanka žrtva ambicija raznih političara koji su uspjeli manipulirati ostarjelim Josipom Brozom. 

 Posljednji put u javnosti bila 1977. godine

Tijekom 1975. godine Jovanka nije bila prisutna na nekim od Titovih inozemnih posjeta, a pojavile su se i glasine da se često svađaju. U travnju iste godine Tito je napustio njihovu rezidenciju i preselio u Bijeli dvor. 

Jovanka je posljednji put viđena u javnosti 14. lipnja 1977. godine na prijemu za premijera Norveške, a iste godine je bez objašnjenja i uhićena. Navodno ga je naredio sam Tito, s kojim se nije vidjela posljednje tri godine njegova života. Na kratko se pojavila u javnosti tijekom Titove sahrane početkom svibnja 1980. godine. U svim državnim objavama i novinskim izvještajima je bila navedena kao Titova udovica. Službeno se nikada nisu razveli.  

Nakon Titove smrti stavljena u kućni pritvor 

Tri mjeseca poslije Titove smrti, ljudi iz tajne službe su upali u njezin stan te joj oduzeli ​imovinu i prisilili je da se preseli u Bulevar mira 75 , gdje je stavljena u kućni pritvor. Od tada je živjela vrlo povučeno. Početkom 2006. godine je posjetio ministar Rasim Ljajić. 

Nakon gotovo 30 godina, dobila je osobnu iskaznicu i putovnicu, a dokumente su joj 6. srpnja 2009. godine uručili ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić i ministar za rad i socijalnu politiku, Rasim Ljajić. Bez osobnih dokumenata bila je od 1980. godine. 

Jovanka je 23. kolovoza 2013. primljena u Urgentni centar u Beogradu u teškom zdravstvenom stanju.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message