News

Komentari 8

Nije imao šanse za imunitet: Izraelci su optužili Netanyahua

Nije imao šanse za imunitet: Izraelci su optužili Netanyahua

Zajedno sa suprugom Sarom predmet je pravosuđa zbog nezakonitog primanja darova od holivudskog producenta Amona Milchana i australskog milijardera Jamesa Packera

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u utorak je i formalno optužen za korupciju, nakon što je ranije taj dan povukao svoj zahtjev za parlamentarnim imunitetom. 

Netanyahu je u trenutku kad je izraelski glavni tužitelj podnio tužbu sudu u Jeruzalemu bio u Washingtonu gdje se sastaje s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom uoči objave dugoočekivanog mirovnog plana za Bliski istok.

Pokušaj dobivanja imuniteta je od početka bio osuđen na propast jer Netanyahu nema dovoljnu podršku zastupnika u parlamentu. 

Parlamentarni imunitet je zatražio 2. siječnja, što je automatski onemogućavalo pokretanje bilo kakvog sudskog procesa, no još uvijek se ne zna kad će početi suđenje koje bi moglo trajati mjesecima ili godinama. 

Osim toga, izraelskog premijera čeka i borba za politički opstanak na izborima 2. ožujka, trećima u Izraelu u manje od godinu dana, nakon onih neodlučnih u travnju i rujnu. 

U utorak je na Facebooku objavio kako bi proces dobivanja imuniteta u parlamentu bio "cirkus" i kako ne želi sudjelovati u toj "prljavoj igri". 

Netanyahu je u studenom optužen za korupciju, a time je postao i prvi premijer Izraela u povijesti koji protiv sebe ima optužnicu.

Izraelski čelnik govori o pokušaju puča i kritizira izraelsko pravosuđe, tvrdeći da policija stvara pritisak na svjedoke, te da je žrtva lova na vještice koji protiv njega provode mediji i ljevica. Optužen je u tri slučaja. 

Zajedno sa suprugom Sarom predmet je pravosuđa zbog nezakonitog primanja darova od holivudskog producenta Amona Milchana i australskog milijardera Jamesa Packera

Optužuje ga se i da je s najprodavanijim izraelskim novinama Yedioth Ahronoth dogovarao donošenje zakona koji će pomoći tom mediju nauštrb drugih, u zamjenu za bolje praćenje njegove politike. 

U trećem slučaju je optužen da je pružao regulatorne usluge vodećoj izraelskoj telekomunikacijskoj tvrtki Bezeq Telecom kako bi pozitivno pisali o njemu na internetskom portalu u vlasništvu kompanije. 

Sve se to događa u vrijeme dok Izrael nakon dvaju parlamentarnih izbora nije uspio formirati vladu, pa ga oko godinu dana vodi prijelazna vlada. Idući izbori su 2. ožujka. 

Netanyahuova desna stranka Likud na izborima u rujnu osvojila je 32 mjesta, dok je centristički savez Plavih i bijelih generala Bennyja Gantza dobio mjesto više. U parlamentu sjedi ukupno 120 zastupnika, a nijedna strana nije uspjela formirati vladajuću koaliciju. 

Najčitaniji članci