Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
74 komentara

'Nije moralno napadati ljude koji nisu pravomoćno osuđeni'

Naravno da je istina da sam predložio Ferenčaka za predsjednika NO Janafa, rekao je Radimir Čačić. Kaže da on i vodstvo stoje iza njega i vjeruju u njegovu nevinost

Željko Lukunić/Pixsell
Foto: Željko Lukunić/Pixsell
74 komentara

Nakon što je na zatvorenom dijelu sjednice povučeno imenovanje Srećka Ferenčaka za predsjednika Nadzornog odbora Janafa, Radimir Čačić, prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HNS-a, i dalje stoji pri tvrdnji da je imenovanje Ferenčaka bio dobar potez. 

- Naravno da je istina da sam predložio Srećka Ferenčaka za predsjednika Nadzornog odbora Janafa. Amoralno je napadati ljude koji nisu pravomoćno osuđeni, a cijeli niz politički uvjetovanih postupaka smo do sad u ovoj zemlji imali - od gradonačelnika Rijeke pa nadalje - rekao je Čačić novinarima nakon sjednice Vlade.

- Vodstvo HNS-a i ja osobno u potpunosti stojimo iza gospodina Ferenčaka koji je glavni tajnik stranke, uvjereni u njegovu nevinost. On je čovjek visoke razine političke i osobne odgovornosti, svjestan potencijalne štete koju je ovakav medijski tretman mogao učiniti za našu koaliciju i zatražio je od mene da poduzmem mjere kao resorni ministar da se promjeni prijedlog HANDA-e i ja ću to, dakako, i učiniti - kazao je Čačić, prenosi Vjesnik.

Umjesto Ferenčaka, Čačić je za predsjednika NO-a Janafa predložio drugog HNS-ovca, Krešimira Komljenovića, diplomiranog inženjera elektrotehnike. No, Čačić je napomenuo da će, ako se dokaže politički motiv tužbi protiv Ferenčaka, računati na njega u kontroli javnih tvrtki.

 Vodstvo HNS-a i ja osobno u potpunosti stojimo iza gospodina Ferenčaka koji je glavni tajnik stranke, kaže Čačić

Zanimljivo, navodno je prije tjedan dana jedan izvor blizak novoj Vladi rekao kako će premijer Zoran Milanović i SDP inzistirati da pri imenovanjima u javna poduzeća, državne tvrtke i institucije ne bude strančarenja te da se od toga neće odustati, piše Večernji. No, kako vidimo, tome ipak nije tako.

Podsjetimo, Ferenčak je zajedno s Petrom Turkovićem nepravomoćno osuđen u aferi 'Nanbudo' na godinu dana zatvora, a sud im je propisao i da svaki mora vratiti gotovo 5 milijuna kuna.  Obojica su zloupotrijebila položaj i ovlasti, te su nezakonitom prodajom gradskog zemljišta zaradili 9,5 milijuna kuna.  Ferenčak je uložio žalbu Vrhovnom sudu u kojoj tvrdi da je riječ o projektu u kojeg su uložili vlastiti novac, a da prodajom nisu nikoga oštetili.

Suci: Čačićeve izjave su neprimjerene i nanose nepopravljivu štetu

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) ocijenila je neprimjerenom izjavu Radimira Čačića o ishodu kaznenog postupka u vezi nepravomoćno osuđenog Srećka Ferenčaka. - Komentari i očekivanja političara o sudskom postupku koji traje i o njegovom očekivanom rješenju, kao što je i ona prvog potpredsjednika Vlade, potkopavaju povjerenje javnosti u sudbenu vlast i nanose nepopravljivu nepravdu strankama u postupku - stoji u priopćenju UHS-a.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message