Obavijesti

News

Komentari 17

Mario Župan: 'Voditelj Čistoće ima 26.000 kuna plaću bruto i 4.500 kuna za stanarinu'

Mario Župan: 'Voditelj Čistoće ima 26.000 kuna plaću bruto i 4.500 kuna za stanarinu'
4

Zastupnike su dočekali prosvjednici iz Holdinga koji se protive 700 najavljenih otkaza, a HDZ - ov Mario Župan je u Skupštini pročitao ugovor o radu novog šefa Čistoće Davora Vića

VIDEO

Sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba počela je prisegom novih zastupnika koji su u skupštinu stigli kao zamjena dvoje zastupnika Možemo!. 

Umjesto da se nastavi i da se krene u prvu točku dnevnog reda, a to je mijenjanje statuta Grada Zagreba, zastupnici Mosta zatražili su stanku u trajanju od pola sata zbog 'uznemirujućih informacija koje su doznali'.

Nisu izašli iz vijećnice niti podijelili koje su to informacije.

Zastupnike i gradonačelnika jutros su dočekali i prosvjednici iz Holdinga koji su protiv najavljenih otkaza. 

Držali su transparente s 'Zaustavte farsu' i 'Bez administracije nema operacije'.

Nakon završetka stanke za govornicu je stao Trpimir Goluža iz MOST - a s gas maskom. 

- Drage kolegice i kolege, ovu sam gas masku stavio da bih se simbolično zaštitio od smrada koji dolazi iz Kulturno-informativnog centra, koji se širi iz Gradske plinare, ali koji se širi i iz Gradske uprave Grada Zagreba. To je smrad neodgovornosti, pohlepe, ogromnih, nenadoknadivih financijskih gubitaka, obmanjivanja, manipulacije, prebacivanja odgovornosti, ali i smrad pokušaja zataškavanja velikih afera. Dakle, obmana je, koju osobno gradonačelnik plasira u javnost, da je u lipnju prošle godine kad je preuzeo izvršnu vlast naslijedio Gradsku plinaru opskrba i distribucija kao devastirane tvrtke. U krizi s plinarom, koja bi da nije bilo kockanja poslovala u plusu, Tomašević će ostati čist, a GPZO se prodaje. Nema razloga da se proda - rekao je Goluža komentirajući analizu koja se vodi nad GPZO - om kako bi se vidjelo je li prodaja jedno od rješenja za spas te tvrtke koja zbog dugova propada. 

Na konferenciji za medije, Tomašević je rekao da Goluža govori neistinu kad govori o dugu od 400 milijuna kuna i o tome da nisu smijenjeni odgovorni Bačelić, Miloloža, Pirija i ostatak uprave. Naime, Tomašević ih je smijenio tjedan dana nakon što se saznalo da je GPZO u ogromnim dugovima zbog lošeg poslovanja. 

- Kako sam ja to mogao spriječiti kad je štetni ugovor potpisan dan nakon što smo preuzeli vlast? Nikako to nisam mogao spriječiti - rekao je Tomašević.

Za govornicu je stao i Nenad Predovan iz stranke BM 365 koji je optužio Tomaševića i njegove suradnike da javno prijete Ivici Lovriću otkazom. 

- Govorimo o čovjeku o kojem ja stvarno nerado govorim jer nemam vremena za takve ljude. Govorimo čovjeku koji je prijetio i poslao CZSS prijavu roditelja koji su tražili statičke preglede škola nakon potresa. I sad Vi govorite da se on osjeća ugroženo? Vi ste stvarno ozbiljni? U siječnju sam donio odluku da ne trebam posebne savjetnike. Ne trebam ih. Ne trebam savjetnike koji savjetuju vas, a ne mene. On i svi ostali posebni savjetnici idu na raspolaganje i sve će biti po zakonu - odgovorio mu je Tomašević. 

Predovan je također poručio radnicima Holdinga koji su na popisu za otkaz da se ne boje. 

- Ne bojte se i borite se za svoja prava - rekao je. 

Tomašević mu je na to odgovorio da postoji dio radnika koji je svojevoljno otišao u mirovinu, dio je prihvatio operativne poslove, a svi otkazi bit će podijeljeni po zakonu. 

Za govornicu je stao i Nenad Matić koji nije znao da je na potpisu za otkaz i pitao zašto on to nije znao. Tomašević mu je rekao da mu on nije šef i da to pita Holding. 

Lucija Topolovec (BM365) i predsjednica Savjeta mladih Grada Zagreba pitala je  zašto Zagreb nije dobio certifikat "Grad mladih" koji je dobilo nekoliko cerfikata. Dobit će pisani odgovor, rekao je Tomašević. A Savjet mladih ima godišnji proračun od 200.000 kuna od čega su 35.000 kuna potrošili na službena putovanja i još 35.000 kuna na reprezentaciju. 

 Marko Sladoljev pitao je kako se to mogu mjesni odbori prenamijeniti u vrtiće, odnosno prenamjerna društvenog doma Gornji Stenjevec u vrtić.

- U dva dana skupili su zastupnici mjesnog odbor 800 potpisa protiv te odluke. Mi smo ponudili alternativu - osnovne škole u Bizeku - rekao je Sladoljev. 

Tomašević mu je rekao da nitko taj mjesni odbor nije ni razmatrao.

Trpimir Goluža je drugo pitanje u aktualcu iskoristio da gradonačelniku Tomaševiću dijagnosticira bježanje iz Skupštine i donio mu lijek. 

Tomašević je za govornicom pričao o projektu Dječje bolnice Srebrnjak. 

- Grad im je dao stručnjake, medicinske djelatnike. Projekt je istekao, u 32 mjeseca realizirano je 4 posto. Ja za to vrijeme nisam bio na vlasti. Bez potpore države ovo ne može naprijed inače će ovo ići iz proračuna - rekao je. 

HDZ - ov Mario Župan je u Skupštinu donio i dokument u kojem stoji da je Holding sklopio aneks ugovora s voditeljem Čistoće Davorom Vićem 26.000 kuna bruto plaće, auto i 4.500 kn za najam stana, 500 kuna za režije.

- A on svaki četvrtak odlazi službenim autom u Osijek. Plaća li on uopće porez i prirez u Zagrebu? Uz doprinose to je još 8.000 kuna. Na web stranicama u Osijeku stoji da je on i dalje potpredsjednik gradskog SDP - a u Osijeku - rekao je Župan. 

Tomašević mu je rekao da ne laže da je to dobio poštom.

- Dobit ćete odgovor od Holdinga jer to nije u mojoj nadležnosti. I sami ste mi ovdje govorili da voditeljima povečamo plaće inače nećemo dobiti dobar kadar - odgovorio mu je gradonačelnik i dodao: 

- Nijedan direktor kojeg smo mi zaposlili nije u stranci. Ima ih par voditelja SDP - ovaca. Nema naknade za odvojeni život, ima za stanarinu kako Vi tvrdite.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a