Obavijesti

News

Komentari 48

MUP nudi nagrade za pomoć u istragama, a nitko ih nije dobio

MUP nudi nagrade za pomoć u istragama, a nitko ih nije dobio
1

MUP je raspisao novčanu nagrada za pomoć u rješavanju dva slučaja ubojstva - studenta Hrvoja Turibaka (24) te sestara Vukosave Goranović (55) i Milice Zebe (53)

VIDEO

Iscrpili smo sve mogućnosti, istražili sve tragove i istraga je došla do zida. U takvim slučajevima neophodno je nešto učiniti da se dođe do novih tragova i svježih informacija, objasnio nam je izvor iz policije zbog čega je MUP raspisao novčanu nagrada za pomoć u rješavanju dva "hladna slučaja" ubojstva s područja Zagreba. 

Riječ je o teškom ubojstvu studenta Hrvoja Turibaka (24) iz 7. srpnja 2012. godine u Ulici Drage Gervaisa u Španskom, te o dvostrukom ubojstvu sestara Vukosave Goranović (55) i Milice Zebe (53) na Žutom Bregu u Dubravi u prosincu 2013. godine.

U oba slučaja istraga nije dovela do konkretnih rezultata pa su se u MUP-u ponadali kako bi nagrada od 70.000 kuna za Turibaka te 50.000 kuna za Žuti breg mogla ponukati građane da se jave s korisnim informacijama. 

Dosad su više puta raspisivali nagrade, a najveću u iznosu od čak 350.000 kuna je davne 2003. godine za informacije o generalu Anti Gotovini raspisao bivši ministar Šime Lučin.

'Nijedan građanin nije zaslužio nagradu'

U studenom 2010. godine tadašnji ministar Tomislav Karamarko nudio je 100.000 kuna za počinitelje koji su premlatili novinara Dušana Miljuša, a godinu dana ranije raspisao je nagradu u istom iznosu za ubojice Ive Pukanića Željka Milovanovića i Bojana Gudurića. 

Iako su nagrade i više nego primamljive u MUP-u su nam potvrdili da do danas nisu isplatili nijednu, odnosno nijedan građanin nije bio u toj mjeri koristan policiji da bi zaslužio nagradu.

'Teško će naći ubojicu u slučaju Turibak'

Umirovljeni kriminalistički inspektor iz Zagreba Branko Lazarević smatra da će policija u slučaju Turibak teško doći do korisnih informacija i ispraviti neke greške koje su napravili na početku istrage. 

- Više puta sam ukazivao na veliki problem ako imate ubojstvo i sumnjate na člana obitelji. Tada se istraga vodi puno drugačije i opreznije, potrebno je puno pažljivije prikupljati tragove jer očekujete otiske i vlakna sumnjivca po cijelom stanu pa i na žrtvi - objasnio je Lazarević

Zbog propusta u istrazi, kažnjeno troje policajaca

Podsjetimo, policija je bez znanja i dopuštenja odvjetništva otpečatila stan u kojem je ubijen student, nakon čega su susjedi i članovi obitelji oprali sve tragove krvi s mjesta zločina. Tek nakon što je stan bio opran sjetili su se da bi u odvodima mogli naći tragove krvi. Naravno, prekasno

Među dokazima nisu pohranili ni krvavu mušku majicu sa svijetlim i tamnim prugama, koja je bila ispod mladićeva tijela na tepihu. Ona je vjerojatno, zajedno s njim i bačena. Godinu dana nakon ubojstva njegova obitelj pronašla je u stanu nove dokaze i odnijela ih policiji. Nevjerojatno zvuči činjenica i da je jedan policajac tijekom očevida dirao nož i ostavio svoje otiske na njemu. 

Zbog propusta načelnik zagrebačke policije Goran Burušić disciplinski je kaznio troje policajaca: voditeljicu ekipe za očevid, policajca koji je dao ključeve stana obitelji te policajku koja ga je poslala tamo.

Uz nagradu objavili i fotorobot

Kad je u pitanju drugi slučaj, dvostruko ubojstvo u Dubravi Lazarević se pita je li policija napravila kompletnu analizu poslovanja Slavka Goranovića, sina ubijene koji je donedavno imao i policijsku zaštitu.

- Ako je doista riječ o naručenim ubojstvima, kako se pisalo po medijima, ubojica je mogao praktički istog dana prijeći ponovno granicu i nestati. Ipak mislim da je veća šansa da se otkrije ubojicu ako je bilo uključeno više ljudi, a kod naručenih ubojstava obično je tako, jer postoji veća šansa da će netko "propjevati", nego ako je sve počinila samo jedna osoba koja je potom dobro prikrila tragove - objasnio je vrlo iskusni umirovljeni policajac, koji je mnogo radio upravo na krvnim deliktima. Inače, policija je, u tom slučaju, uz nagradu nedavno objavila i fotorobot te opise dvaju sumnjivaca.

Nijedna dojava nije dovela do konkretnih saznanja

Doznajemo da su nakon objave imali više dojava građana, no zasad nijedna nije dovela do konkretnih saznanja. Mnogi se opravdano pitaju zbog čega se tako dugo čekalo s objavom fotorobota koji je izrađen u prvim danima nakon ubojstava. Tad je postojala i veća šansa da bi netko mogao vidjeti ili prepoznati. 

Nevjerojatno je da Slavku Goranoviću, unatoč sumnji da bi motiv za ubojstva mogao biti upravo njegovo poslovanje, nisu pokazali fotorobot niti ga pitali poznaje li ljude tog opisa, već je fotografiju vidio nakon objave u medijima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...