Obavijesti

News

Komentari 9

Nije ovo zavjera protiv HDZ-a. Curenje podataka razotkriva zavjeru HDZ-a protiv Hrvatske

Nije ovo zavjera protiv HDZ-a. Curenje podataka razotkriva zavjeru HDZ-a protiv Hrvatske

Andrej Plenković najavljuje zakonsko sankcioniranje curenja podataka o istragama u javnost i poručuje kako se iza toga krije pritisak na Vladu koji ga "jako, jako, ali baš jako" podsjeća na slovenski scenarij uoći izbora.

VIDEO

Andrej Plenković govori o stvaranju atmosfere kaosa. Govori o zavjeri protiv HDZ-a. O stvaranju pritiska na pravosuđe i kreiranja ozračja u kojem se nekoga unaprijed osuđuje.

Kao da HDZ ne kreira kaos svojim korupcijskim aferama. Kao da se HDZ-ov koruptivni aparat nije urotio protiv Hrvatske. Kao da HDZ ne stvara pritisak na pravosuđe da se njegove ministre ne progoni i ne osudi.

"Generalni cilj je svaki dan kreirati nekakvu atmosferu kaosa", izjavio je jučer premijer Plenković, dodajući kako njega ovo "jako, jako, ali baš jako" podsjeća na slovenski scenarij prošle godine uoči parlamentarnih izbora. "Otprilike ovako nešto se događalo gotovo svakoga dana".

U Hrvatskoj se, pak, događa da svakoga dana javnost dobije neku novu spoznaju o aferama s HDZ-ovim dužnosnicima, ministrima, članovima.

Zaustavlja Reuters

No Plenković se ne želi boriti protiv afera, protiv korumpiranih ministara i dužnosnika, već protiv informacija koje izlaze u javnost. Stoga je jučer najavio da će izmjenama zakona spriječiti da "stvari iz spisa nekontrolirano, namjerno, politički selektirano i aranžirano izlaze van".

Jer, ne brine Plenkovića pravosudni proces, kazneni postupak, uhićenje, suđenje, sankcioniranje korumpiranih dužnosnika. Ne brinu njega sudovi i suđenja. 

Brine ga sud javnosti.

Nadzire sve osim javnosti

Plenković je već pokazao da kontrolira Državno odvjetništvo i Uskok, da nadzire policiju i istražitelje, da ima utjecaj na sudove na svim razinama, da je pokorio institucije i obeshrabrio zviždače. Jedino još nije pokorio javno mnijenje.

A to mnijenje hrani se podacima iz istraga koje optužuju HDZ na svim razinama, od službenika po ministarstvima do famoznog AP-a. 

Curenje podataka iz istraga, o čemu se u Hrvatskoj več dugo govori i na što se često upozorava, postao je u ovako posloženoj državi i postrojenim institucijama jedini mehanizam informiranja javnosti, jedini efikasni oblik stvaranja pritiska na vlast, a onda i na otežavanje zataškavanja korupcijskih procesa.

Zabrinut za opstanak

Nije Plenković zabrinut za kredibilitet pravosudnih procesa koji bi eventualno bili kontaminirani curenjem transkripata i podataka iz istraga u javnost. On je zabrinut za vlastiti opstanak na vlasti i to uopće ne krije. 

Jer transkripti i podaci koji cure iz istraga otkrivaju razmjere HDZ-ove zavjere protiv Hrvatske, a ne nekakve političke zavjere protiv HDZ-a po slovenskom modelu. Podaci koji izlaze u javnost nisu fabricirani, nisu izmišljeni ni podmetnuti. Iz njih se iščitava način na koji HDZ upravlja državom, na koji iskorištava državu i koristi državu za osobne i stranačke probitke.

Rupe u žici

Hrvatska je već godinama zarobljenik takve vladavine HDZ-a. I podaci iz istraga predstavljaju rijetke "rupe u bodljikavoj žici" kroz koje se informacije nekako mogu prošvercati u javnost. A sada Plenković želi zakrpati i tu rupu. Kako bi kupio još malo mira sebi i svojoj stranci na vlasti.

Što javnost manje zna o modelu na koji HDZ upravlja državom, lakše će Plenković osvojiti novi mandat na izborima.

Nije, dakle, država ugrožena zbog curenja podataka, već zbog sadržaja podataka koji cure u javnost i koji teško optužuju Plenkovića i HDZ-a.

Hrvatska će lakše preživjeti curenje podataka iz istraga, nego istrage koje se bave koruptivnom i beskrupuloznom vladavinom HDZ-a.

POGLEDAJTE VIDEO: ‘JEL BI VI I PLENKI ŽIVJELI U KONTEJNERU 2 MJESECA?’

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature
Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra