Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
126 komentara

'Nije Penava nadležan da vodi politiku HDZ-a, već njegov vrh'

Ivan Penava je u ponedjeljak rekao  da postoji kontinuitet velikosrpske politike u Hrvatskoj, a Vukovar je "epicentar kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije".

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
126 komentara

Premijer Andrej Plenković komentirao je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a izjave vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave te je poručio da nije Penava nadležan za vođenje politike HDZ-a, već da su njegove nadležnosti odgovornosti koje se tiču grada Vukovara. 

Pogledajte video

Na dodatno pitanje je li time prešao svoja stranačka ovlaštenja dodao je da politiku HDZ-a vodi vodstvo stranke i Predsjedništvo. 

- Važno je da se politika HDZ-a kao stranke temelji na svim postignućima i procesa mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja, suživota, osobito između hrvatskoga naroda i srpske manjine u tom dijelu Hrvatske - rekao je Plenković i dodao da je sutra 27. obljetnica priznanja Hrvatske i 21. obljetnica mirne reintegracije i da su to za nas vrijednosti na kojima trebamo graditi i omogućiti bolji suživot.

JANDROKOVIĆ: 'Činjenica je da je velikosrpski režim odgovoran za zločine'

"Vukovar je epicentar kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije"

Podsjetimo, Ivan Penava je u ponedjeljak rekao  da postoji kontinuitet velikosrpske politike u Hrvatskoj, a Vukovar je "epicentar kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije".

Na konferenciji za novinare u vukovarskoj Gradskoj upravi svoju tvrdnju potkrijepio je pojedinim primjerima od 2013. do 2018. koji, po njemu, na to upućuju.

Tako je spomenuo potporu koju je, po njegovim riječima, 2013. uhićenicima za ratni zločin u Trpinji kod Vukovara izrazio predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik te stranke Milorad Pupovac.

"Što reći kad ta ista osoba 2016. po pravomoćnoj presudi posjeti osobno u zatvoru ratne zločince s ukupno 138 godina zatvorske kazne?" upitao je Penava te ocijenio da to "ne može biti slučajnost".

"Velikosrpski režim odgovoran je za zločine u Hrvatskoj i Vukovaru"

Zamoljen da komentira izjavu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave o kontinuitetu velikosrpske politike u Hrvatskoj, Gordan Jandroković rekao je da nije čuo Penavinu izjavu te naglasio: 

"Notorna je činjenica da je velikosrpski režim Slobodana Miloševića odgovoran za zločine, pa isto tako i za zločine počinjene u Vukovaru te je spoznaja o tome što je povijesna istina iznimno važna i za proces poboljšanja odnosa sa Republikom Srbijom".

"Ali, volio bih da u fokusu svih nas sada bude gospodarski rast, projekt Slavonija, gdje velika sredstva dolaze iz EU fondova i gdje gradimo 500 dječjih vrtića, pitanje ulaska u Schengen, zašita granica od ilegalnih migracija. Puno je novih izazova i volio bih da svi zajedno budemo na to koncentrirani", rekao je Jandroković gostujući u ponedjeljak uvečer u Dnevniku HTV-a.

"Za zločine u Vukovaru moraju odgovarati oni koji su ih počinili"

Predsjednik kluba zastupnika HDZ u Hrvatskom saboru Branko Bačić rekao je u ponedjeljak da su se HDZ i Vlada "puno puta" očitovali o odnosima u Vukovaru, te da za zločine koji su se dogodili na području toga grada počinitelji trebaju odgovarati.

Bačić je to rekao uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a odgovarajući na molbu da komentira izjavu vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave po kojoj izjave i potezi predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca stvaraju dodatne tenzije u javnom prostoru, na što nitko ne reagira.

Naveo je i kako to što je  SDSS dio vladajuće većine ne znači da Vlada i sve državne institucije na bilo koji način opstruiraju istrage koje bi išle prema počiniteljima ratnih zločina.

Bačić je na novinarski upit odgovorio da dobro surađuju sa SDSS-om te da ne razmišljaju o razvrgavanju koalicije s tom strankom.

"O tome ne razmišljamo. Dobro surađujemo sa SDSS-om i dobro je da manjinci, neovisno o tome koja je Vlada, budu sastavni dio većine kako bi se provodili projekti koji idu ka zaštiti njihovih prava te realizaciji projekata u onim područjima u kojima žive pripadnici nacionalnih manjina", istaknuo je.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message