Obavijesti

News

Komentari 434

Nije prošao Lesarov prijedlog: Zastupnici protiv rezanja plaća

Nije prošao Lesarov prijedlog: Zastupnici protiv rezanja plaća
3

Smanjenjem najniža dužnosnička plaća pala bi na 14.057 kuna bruto. Protiv ovog zakona bilo je 84 zastupnika, sedam ih je bilo za, a njih 24 su bila suzdržana

VIDEO

Većina saborskih zastupnika pokazala je kako se nema namjeru solidarizirati s građanima u teškoj gospodarskoj situaciji u kojoj građani više ne mogu spajati ni kraj s krajem. U Hrvatskoj je više od 380.000 ljudi bez posla, u realnom sektoru srezano je sve što se moglo srezati, ali državni dužnosnici svoje plaće ne daju. 

Naime, u Saboru je pao prijedlog Laburista da se plaće dužnosnika srežu za 21 posto, kojem je namjera bila da u vrijeme krize i rezova koje Vlada planira za smanjenje proračunskog deficita, dužnosnici na svom primjeru pokažu kako se štedi. 

Prema izračunu Laburista navedeno smanjenje plaća značilo bi da najniža plaća dužnosnika iznosi 14.057 kuna bruto. U to naravno nisu uračunata ostala prava koja primaju poput naknade za odvojeni život, troškova za službena putovanja.

Samo sedam zastupnika za rezanje plaće

Od 115 zastupnika koji su u petak bili na glasovanju u Saboru  njih tek sedmero bilo je za rezanje plaća dužnosnika. Po tom pitanju suzdržana su ostala 24 zastupnika dok je  protiv rezanja vlastitih plaća bilo 84 zastupnika. Osim petero Laburista: Dragutina Lesara, Nansi Tireli, Mladena Novaka, Zlatka Tušeka i Branka Vukšića za ovu mjeru štednje bili su i nezavisni zastupnici Jadranka Kosor i Damir Kajin. U vrijeme glasovanja u Saboru je od HDSSB-ovaca bio jedino zastupnik Igor Češek koji tvrdi da je također digao ruku za smanjenje plaća. 

- Saborsko osoblje koje prebrojava glasove očito nije dobro vidjelo moju ruku, jer ja sjedim do stupa. Glasao sam za smanjenje plaća dužnosnika - kazao je.

Zastupnici Kukuriku koalicije složno su se usprotivili prijedlogu, a suzdržani su ostali HDZ-ovci, HSP AS i HSS. Kada su Laburisti u travnju predložili kresanje plaća iz redova vladajući prozivali su ih da su populisti i demagozi koji se dodvoravaju i tepaju građanima. Zašto se HDZ nije pridružio Laburistima u pitali smo Gordana Jandrokovića (HDZ).  

- Zato što nas nisu konzultirali. Da su imali ambicije da ovaj prijedlog prođe onda bi stvari drugačije izgledale. Ovo mi sada više sliči na akciju prikupljanja političkih bodova - kazao je.   

Odbili i prijedlog Jadranke Kosor

Osim što je odbila smanjiti plaće dužnosnika, saborska većina odbacila je i prijedlog zastupnice Jadranke Kosor da stranke u proračun vrate novac koje dobivaju na ime  zastupnika koji su napustili stranku ili su iz nje izbačeni. Za svaki osvojeni mandat parlamentarne stranke po zastupniku godišnje dobiju 325.000 kuna, a za svaku zastupnicu 358.000 kuna.

Za rad parlamentarnih političkih stranaka i nezavisnih zastupnika država je u ovoj godini osigurala 50,2 milijuna kuna. S obzirom na krizu u državu Kosor je najavila novi prijedlog kojim bi se uštedio novac poreznih obveznika. Najavila je da će u zakonski prijedlog pretočiti svoju inicijativu da se stranke odreknu minimalno 10 posto sredstava koje primaju iz proračuna. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 434
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava