News

Komentari 315

Nijemci uvode samotestiranje, Srbi od podne u lockdownu

Nijemci uvode samotestiranje, Srbi od podne u lockdownu

Do ponedjeljka u 6 ujutro u Srbiji bit će zatvoreni svi ugostiteljski objekti i sve trgovine osim onih s osnovnim potrepštinama. Od preksutra srednje škole prelaze na on-line nastavu...

Točno od podneva u Srbiji su na snazi pooštrene mjere. Do ponedjeljka u 6 ujutro bit će zatvoreni svi ugostiteljski objekti i sve trgovine osim onih s osnovnim potrepštinama. Od preksutra srednje škole prelaze na on-line nastavu. Ipak, ta zemlja navodi velik broj cijepljenih, no čini se da je opuštenost onih koji se nisu cijepili bila prevelika.

U posljednje vrijeme službeno je oko 4 tisuće zaraženih dnevno, a bolnice su na rubu održivosti. 

Podsjetimo, srpski stožer je prihvatio ograničenje za vikende da sve trgovine rade u subotu do podneva, a zatim se do ponedjeljka u šest ujutro zatvara sve, osim opskrbe hranom, ljekarni i benzinskih postaja.

Tražili smo oštre mjere koje će osigurati prekid ili smanjenje kontakata, izjavio je večeras za Radiotelevizijsu Srbije epidemiolog i član Kriznog stožera dr. Branislav Tiodorović, ustvrdivši da "zabrana kretanja nikada nije bila opcija", ali da novousvojene mjere "svakako nisu dovoljne".

Zabrana rada vrijedi za sve ugostiteljske objekte u zimskim centrima, osim za restorane u hotelima, a dodatna mjera je da od ponedjeljka počinje nastava na daljinu za sve srednje škole.

"Ne možemo zaustaviti život, ali moramo osigurati da ne funkcioniraju žarišta gdje se virus prenosi neograničeno i bez ikakvih zapreka", naglasio je Tiodorović, podsjetivši da su oštre mjere zahtijevane još prije dva mjeseca.

Tiodorović i medicinski dio stožera drže da je neophodna dosljedna primjena provođenja mjera i nekontroliranog okupljanja u kafićima i klubovima, u kojima komunalna policija sporadično prekida tzv. korona tulume na kojima se u malom prostoru okupljaju i stotine ljudi.

Nijemci uvode samotestiranje

U Njemačkoj znatan napredak očekuju uvođenjem samotestiranja, testova koje svaki građanin može sam upotrijebiti. Odobreni su prije dva tjedna i puštaju se u prodaju. 

- Imamo do sada sedam odobrenih prozvođača i bit će ih i još. Jučer su mi neki proizvođači u telefonskom razgovoru potvrdili da ćemo imati isporučeno i do 20 milijuna takvih testova tjedno. I moći ćemo testirati svakog učenika u Njemačkoj dva puta tjedno, obećao je Jens Spahn, njemački ministar zdravstva.

Najčitaniji članci