Obavijesti

News

Komentari 315

Nijemci uvode samotestiranje, Srbi od podne u lockdownu

Nijemci uvode samotestiranje, Srbi od podne u lockdownu

Do ponedjeljka u 6 ujutro u Srbiji bit će zatvoreni svi ugostiteljski objekti i sve trgovine osim onih s osnovnim potrepštinama. Od preksutra srednje škole prelaze na on-line nastavu...

Točno od podneva u Srbiji su na snazi pooštrene mjere. Do ponedjeljka u 6 ujutro bit će zatvoreni svi ugostiteljski objekti i sve trgovine osim onih s osnovnim potrepštinama. Od preksutra srednje škole prelaze na on-line nastavu. Ipak, ta zemlja navodi velik broj cijepljenih, no čini se da je opuštenost onih koji se nisu cijepili bila prevelika.

U posljednje vrijeme službeno je oko 4 tisuće zaraženih dnevno, a bolnice su na rubu održivosti. 

Podsjetimo, srpski stožer je prihvatio ograničenje za vikende da sve trgovine rade u subotu do podneva, a zatim se do ponedjeljka u šest ujutro zatvara sve, osim opskrbe hranom, ljekarni i benzinskih postaja.

U Hrvatskoj 658 novih slučajeva korone, preminulo 15 pacijenata
U Hrvatskoj 658 novih slučajeva korone, preminulo 15 pacijenata

Tražili smo oštre mjere koje će osigurati prekid ili smanjenje kontakata, izjavio je večeras za Radiotelevizijsu Srbije epidemiolog i član Kriznog stožera dr. Branislav Tiodorović, ustvrdivši da "zabrana kretanja nikada nije bila opcija", ali da novousvojene mjere "svakako nisu dovoljne".

Zabrana rada vrijedi za sve ugostiteljske objekte u zimskim centrima, osim za restorane u hotelima, a dodatna mjera je da od ponedjeljka počinje nastava na daljinu za sve srednje škole.

"Ne možemo zaustaviti život, ali moramo osigurati da ne funkcioniraju žarišta gdje se virus prenosi neograničeno i bez ikakvih zapreka", naglasio je Tiodorović, podsjetivši da su oštre mjere zahtijevane još prije dva mjeseca.

'Zbog novih sojeva imamo veći broj oboljelih. Britanska je varijanta postala dominantna'
'Zbog novih sojeva imamo veći broj oboljelih. Britanska je varijanta postala dominantna'

Tiodorović i medicinski dio stožera drže da je neophodna dosljedna primjena provođenja mjera i nekontroliranog okupljanja u kafićima i klubovima, u kojima komunalna policija sporadično prekida tzv. korona tulume na kojima se u malom prostoru okupljaju i stotine ljudi.

Nijemci uvode samotestiranje

U Njemačkoj znatan napredak očekuju uvođenjem samotestiranja, testova koje svaki građanin može sam upotrijebiti. Odobreni su prije dva tjedna i puštaju se u prodaju. 

- Imamo do sada sedam odobrenih prozvođača i bit će ih i još. Jučer su mi neki proizvođači u telefonskom razgovoru potvrdili da ćemo imati isporučeno i do 20 milijuna takvih testova tjedno. I moći ćemo testirati svakog učenika u Njemačkoj dva puta tjedno, obećao je Jens Spahn, njemački ministar zdravstva.