Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
121 komentara

Nikako se složiti: Sukobili se oko pobjede nad fašizmom...

U Dvoboju TNT-a sučelili su se Dalija Orešković i Zlatko Hasanbegović. Do oštrog sukoba došlo je zbog rasprave o objavi Hasanbegovićeve stranačke kolegice Brune Esih kako je 8. svibnja Zagreb pao

Foto: N1
121 komentara

Dalija Orešković iz stranke START i Zlatko Hasanbegović iz Neovisnih za Hrvatsku bili su gosti Dvoboja TNT-a i žestoko su se sukobili. Najoštrije oko objave Hasanbegovićeve stranačke kolegice Brune Esih kako je 8. svibnja Zagreb pao. 

- To znači konstatiranje notorne činjenice da je 8. svibnja 1945. u gradu Zagrebu uspostavljena i obnovljena jugoslavenska država te protudemokratski boljševički poredak. Drugim riječima jugoslavenska država bilo koje vrste i hrvatska država su su savršenoj suprotnosti, boljševički poredak i moderni parlamentarni poredak su u savršenoj suprotnosti -  rekao je Hasanbegović te naglasio da se u drugim europskim zemljama slavi pobjeda nad fašizmom jer su obnovljene parlamentarne demokracije. 

- U kalendaru državnih blagdana ne postoji dan oslobođenja Zagreba, a 9. 5. se u Europi ne obilježava kao Dan pobjede već kao dan kada je 1950. Schummanovom deklaracijom uspostavljen zametak EU-a - objasnio je Hasanbegović.

'Neformalno okupljanje paleokomunističkih udruga'

Napao je i proslavu Saveza antifašističkih boraca u Lisinskom na kojoj je izviždana izaslanica predsjednice Mirjana Hrga. 

Nazvao ih je neformalnim okupljanjem paleokomunističkih udruga, na kojima iz njemu nepoznatih razloga nastupaju i dužnosnici. Rekao je i da mu nije jasno zašto si predsjednica dopušta slanje svojih izaslanika i ponižavanje ustanove Predsjednice RH, koju su izvrgavali ruglu. 

- Tko bi rekao da se u jednoj konstataciji s Vama mogu složiti, a to je da je državni vrh izvrgnut ruglu, uz drugačije objašnjenje. Izvrgnut je ruglu činjenicom daje Bruna Esih dosta često bila izaslanica predsjednice, a vidjeli smo kako Bruna Esih komentira dan oslobođenja Zagreba. To znači da vi podržavate nešto što je dovelo do tragičnih posljedica za našu državu i civilizaciju u cjelini. U politički ste prostor ušli Vi i Bruna Esih na listi HDZ-a, to pokazuje čiji ste vi projekt. Kada je državni vrh odustao od temeljnih vrijednosti na kojima počiva naša država, onda je država pala -  rekla je Orešković.

'U Zagrebu imamo na desetke Ovčara'

Na pitanje svodi li on partizansku vojsku samo na egzekutore, Hasanbegović je poručio:  

- Niti jedna vojska na svijetu se ne može svesti samo na egzekutore, ali u kontekstu toga što se dogodilo u Zagrebu 8. svibnja, ulazi Jugoslavenska armija, dan nakon toga se Zagreb pretvara u mjesto masovnih egzekucija. Izvukli su iz sanatorija u Brestovcu dvjesto ranjenika i ubili. Isto što su radili na Ovčari. U Zagrebu imamo na desetke Ovčara. Slom jednog poretka koji nosi hipoteke zločina, nije nužno uspostava slobode, to je notorna činjenica 

Orešković je pak podsjetila da su u Hasanbegović i Esih u stranci izvjesili zastavu s prvim bijelim poljem, te da manipuliraju javnim prostorom već duže vrijeme jer im to netko dopušta. 

- Ja bih bio u zatvoru da se provodi ona praksa od 1945. do 1990. - rekao je Hasanbegović. 

- Sramota je što je tamo bio samo jedan ministar, sramota što se tamo nije nacrtao državni vrh, sramota je što Vam se dopušta da svrstavate Hrvatsku na krivu stranu - poručila je Orešković.


 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message