Obavijesti

News

Komentari 59

Nikica Jelavić i Zoran Pripuz oslobođeni optužbe za iznudu

Nikica Jelavić i Zoran Pripuz oslobođeni optužbe za iznudu
1

Nikica Jelavić, Zoran Pripuz, Radovan Štetić i Miroslav Vuković nepravomoćno su opet oslobođeni optužbe da su prijetnjama od Borisa Ljahnyckog iznudili 2,4 mil. kn

VIDEO

Nikica Jelavić, Zoran Pripuz, Radovan Štetić i Miroslav Vuković nepravomoćno su ponovno oslobođeni optužbe da su 1997. i 1998. godine nizom prijetnji od liječnika Borisa Ljahnyckog iznudili 2,4 milijuna kuna.

Sutkinja Općinskog kaznenog suda u Zagrebu je obrazlažući presudu rekla kako nije bilo dokaza koji bi potvrdili činjenični opis iz optužnice da bi se četvorica dogovorili o iznudi.

Optužnica: Uvjeravali da ga štite od mafije

Prema optužnici nakon dogovora sve četvorice optuženih Štetić i Vuković su Ljahnyckom predali 14 čekova raznih novčarskih kuća na iznos od 450.000 DEM svjesni da ih neće uspjeti naplatiti. Nakon toga tražili su da nadoknadi štetu od 650.000 DEM tvrdeći da je vlasnik čekova talijanska kalabreška mafija koja je zbog toga pretrpjela veliku štetu. Oni su ga, tvrde u optužnici, uvjeravali da ga štite od mafije koja je angažirala neke Srbe kako bi osigurali naplatu. Uslijedili su telefonski pozivi Srbina Dragana koji mu je prijetio da novac mora što prije vratiti ili će morati raditi plastične operacije za mafiju, a ženu će mu prisiliti na prostituciju.

- Tri čeka su naplaćena pa nema osnove za zaključak da su Štetić i Vuković znali da Ljahnycki neće moći osigurati naplatu čekova - rekla je sutkinja u obrazloženu presude. Dodala je kako iz iskaza svjedoka Gorana Ivušića proizlazi da su mu se istodobno i Štetić i Vuković i Ljahnycki žalili da su pod pritiskom Srba i Talijana.

Štetić je, tvrdi nadalje tužiteljstvo, u prvoj polovici 1997. odveo Ljahnyckog kod Zorana Pripuza kako bi mu on ishodio pozajmicu za plaćanje duga mafiji. Kao zalog mu je trebao prepisati stan koji je procijenjen na 300.000 DEM. No, novac nikada nije dobio. Pripuz ga je nazvao i rekao mu kako su kod njega Talijani te da li da im da 100.000 DEM. Ljahnycki mu je rekao da im preda novac.

Suđenje počelo početkom 2011.

Suđenje je počelo iz početka 2011. jer je Vrhovni sud ukinuo prethodnu oslobađajuću presudu. Sva četvorica optuženih bila su optužena početkom 2000.-ih u postupku tzv.' zločinačkoj organizaciji'. Iz pritvora je na objavu presude doveden Radovan Štetić, koji je osumnjičen da je bio na čelu dobro uigrane ekipe prevaranata koja je varala na kreditima. Iako je ponudio 600.000 kuna jamčevine za puštanje iz istražnog zatvora što je sudac istrage prihvatio tužiteljstvo se žalilo pa je i dalje iza rešetaka.

Jelavić i Pripuz došli su na objavu presude, a Vuković se nije pojavio.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra

Liječnici u Vinogradskoj izveli prvi put ovaj zahvat: Pacijentici smo zaledili tumor u dojci
NOVI USPJEH HRVATSKIH LIJEČNIKA

Liječnici u Vinogradskoj izveli prvi put ovaj zahvat: Pacijentici smo zaledili tumor u dojci

Pacijentica je preživjela već puno operacija i rekla da više nikad u životu ne želi otići ni na jednu. Bila je presretna što sad nije morala - otkrila nam je dr. Bolanča Čulo
Počinju pregovori: Plenković ne da Ninu i Davora iako DP hoće i kulturu. Evo što je još na stolu...
OTKRIVAMO POČETNE POZICIJE

Počinju pregovori: Plenković ne da Ninu i Davora iako DP hoće i kulturu. Evo što je još na stolu...

Domovinski pokret želi 20 posto funkcija, što znači 11 državnih tajnika i barem tri ministarstva, ali i slobodne ruke za svoje politike: "Nećemo dati da nam HDZ uvali ono što godinama nije riješeno da trpimo udarce."