Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
168 komentara

Nikolić u NY: Ni Amerikanac ni Srbin, Tesla je građanin svijeta

Srpski predsjednik Tomislav Nikolić je pri otkrivanju spomenika u New Yorku rekao kako je Nikola Tesla bio čovjek budućnosti čije su ideje bile veće od njegovog doba

REUTERS/PXL
Foto: REUTERS/PXL
168 komentara

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u ponedjeljak je u New Yorku otkrio spomenik velikom izumitelju Nikoli Tesli, poručivši kako je Tesla bio čovjek budućnosti te kako su njegove ideje bile veće od njegovog doba i od svega što je znanost do tada stvorila i primijenila, prenosi RTS.

Nikolić je rekao kako se o Tesli ne može i ne smije govoriti drugačije "negoli kao o našem suvremeniku koji će biti suvremenik i generacijama koje dolaze poslije nas".

Tesla je rođen 1856. godine u srpskoj obitelji u ličkom gradu Smiljanu, a preminuo je 1943. u New Yorku. Nikolić je na otkrivanju spomenika više puta naglašavao Teslino srpsko podrijetlo.

- Danas stojimo pred spomenikom podignutim u čast najvećeg genija kojega je othranila srpska majka i, kao Bogorodica, poklonila čovječanstvu - rekao je Nikolić.

- Rođen kao Srbin, umro kao Amerikanac, Tesla je postao još jedan povijesni čvor koji povezuje sudbine i prijateljstvo naših država i naroda - dodao je Nikolić.

- I Srbin i Amerikanac, ili ni Srbin ni Amerikanac, već građanin svijeta. Teslinog svijeta, osvijetljenog svijeta ravnopravnih, kakav još nismo stvorili, a to mu dugujemo - poručio je Nikolić.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message