Obavijesti

News

Komentari 17

Policajci ubili Iranku Niku (16). Strpali je u hladnjaču, zatim su je zlostavljali i bacili na ulicu

Policajci ubili Iranku Niku (16). Strpali je u hladnjaču, zatim su je zlostavljali i bacili na ulicu

U strogo povjerljivim dokumentima, koji su procurili u javnost, otkriveni su uznemirujući detalji zlostavljanja i ubojstva Nike Shakarami (16) za koje su odgovorni pripadnici iranskih snaga sigurnosti.

VIDEO

Iransku tinejdžericu, Niku Shakarami (16) seksualno su zlostavljala i ubila tri pripadnika snaga sigurnosti. Otkriveno je to nakon što je u javnost procurio tajni dokument i to dvije godine nakon što je djevojka pronađena mrtva, piše BBC. Nestala je nakon prosvjeda protiv državnog režima 2022. godine, a njezino tijelo pronađeno je devet dana kasnije. 

Vlasti su objavile da se ubila, ali njezina obitelj u to nikada nije povjerovala. Dokument, klasificiran kao strogo povjerljiv, sadrži detalje iz saslušanja o slučaju tinejdžerice, koje je proveo Korpus islamske revolucionarne garde. Navodi se kako je jedan od muškaraca sjedio na 16-godišnjakinji dok ju je zlostavljao, bila je vezana lisicama, a onda su je tukli palicama.

BBC navodi kako postoje i brojni  lažni dokumenti, kao i da su mjesecima s izvorima provjeravali svaki detalj. O nestanku i smrti Nike Shakarami izvještavali su svjetski mediji. Djevojka je postala sinonim borbe iranskih žena za veće slobode. U jesen 2022. Iranom su se širili prosvjedi žena zbog strogih pravila o nošenju hidžaba, a povod je bila smrt druge mlade žene, Mahse Amini (22), koja je umrla od ozljeda zadobivenih u policijskom pritvoru nakon što je optužena da nije pravilno nosila hidžab.

Neposredno prije nego što je nestala, Nika je snimljena u večernjim satima 20. rujna u središtu Teherana kako stoji na kontejneru i pali hidžabe. Sigurnosne službe zaključile su da je ona jedna od organizatorica prosvjeda. Poslali su tim da je uhiti, no uspjela je pobjeći i javiti prijateljici da misli da je progone.

Nekoliko sati kasnije su je uhvatili u ubacili u hladnjaču u kojoj su bila tri pripadnika sigurnosne službe: Arash Kalhor, Sadegh Monjazy i Behrooz Sadeghy. Vođa tima Morteza Jalil bio je u kabini s vozačem. Prvo nisu znali kamo bi s djevojkom, a onda im je rečeno da je voze u ozloglašeni teheranski zatvor Evin.

Behrooz Sadeghy, koji je bio u tovarnom prostoru, rekao je da je Nika psovala i vikala. Arash Kalhor začepio joj je usta svojim čarapama, ali ona se počela otimati. Sadegh Monjazy položio ju je na škrinju i sjeo na nju. Behrooz Sadeghy ispričao je istražiteljima kako je nakon nekoliko minuta Nika počela  psovati.

- Nisam ništa vidio, samo sam čuo svađu i tučnjavu - rekao je. 

Arash Kalhor kaže da je nakratko upalio svjetlo na mobitelu i vidio da je Sadegh Monjazy "zavukao ruku u njezine hlače". Naveo je kako su nakon toga izgubili kontrolu te da ne zna tko je palicom udarao djevojku.

- Počeo sam udarati nogama i rukama, ali stvarno nisam znao udaram li naše dečke ili optuženu - izjavio je. 

Sadegh Monjazy negirao je da je zavukao ruku u Nikine hlače, ali i rekao da ne može poreći da se uzbudio dok je sjedio na njoj i dodirivao joj stražnjicu. Nika ga je, unatoč tome što su joj ruke bile vezane na leđima, ogrebla.

- Udarala me nogom u lice pa sam se morao braniti - rekao je. 

Morteza Jalil posvjedočio je da je čuo buku iz teretnog dijela vozila i naredio vozaču da stane. Otvorio je stražnja vrata i otkrio Nikino beživotno tijelo. Rekao je da joj je očistio krv s lica i glave, koji "nisu bili u dobrom stanju". Njegove izjave odgovaraju stanju u kojem je Nikina majka pronašla svoju kćer u mrtvačnici, kao i sa smrtovnicom u kojoj stoji da je ubijena višestrukim ozljedama uzrokovanim udarcima tvrdim predmetom.

Vođa tima Morteza Jalil priznao je da nije ni pokušao otkriti što se dogodilo.

- Samo sam razmišljao kako da je prebacim i nisam nikoga pitao što se dogodilo. Jedino sam pitao: 'Diše li?' Mislim da je Behrooz Sadeghy bio taj koji je odgovorio: 'Ne, mrtva je'", rekao je.

Njezino tijelo odlučili su baciti na ulicu. U izvješću se zaključuje da je seksualni napad bio povod za tučnjavu, a da su udarci  uzrokovali Nikinu smrt.

- Upotrijebljene su tri palice i tri elektrošokera. Nije jasno koji je od udaraca bio koban - navodi se. 

Roditeljima je rečeno da se Nika sama bacila s nebodera. BBC piše da odgovorni za Nikinu smrt, koliko je poznato, nisu kažnjeni. Trag zašto je to tako može se pronaći u samom dokumentu. Svi iz Tima 12 navedeni su u izvješću, a desno od njihovih imena navodi se da pripadaju skupini Hezbolah.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.