Obavijesti

News

Komentari 10

Niske cijene nafte: Sve više stečajeva naftnih kompanija

Niske cijene nafte: Sve više stečajeva naftnih kompanija
1

Zbog pada cijena nafte, od početka četvrtog tromjesečja broj stečajeva naftnih i plinskih kompanija u SAD-u dosegnuo je razine koje nisu viđene od Velike recesije

VIDEO

Zbog oštrog pada cijena nafte, od početka četvrtog tromjesečja broj stečajeva naftnih i plinskih kompanija u SAD-u dosegnuo je razine koje nisu viđene od Velike recesije 2008. godine.

Od početka listopada devet naftnih i plinskih kompanija završilo je u stečaju, s dugovima većima od dvije milijarde dolara, navodi se u analizi podružnice Federalnih rezervi u Dallasu.

"Niže cijene nafte nanijele su značajne financijske štete američkim naftnim i plinskim kompanijama, djelomice zbog toga što mnoge imaju veće troškove proizvodnje nego njihovi međunarodni konkurenti", stoji u analizi podružnice američke središnja banke.

Još u ljeto prošle godine cijena barela kretala se iznad 110 dolara, dok je prošloga tjedna na londonskom tržištu zaronila na najniže razine od 2004. godine, ispod 36 dolara.

Cijene 'crnog zlata' pod pritiskom su jer najveći svjetski proizvođači drže proizvodnju na gotovo rekordnim razinama, dok potražnja slabi zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, ponajviše kineskog, najvećeg svjetskog potrošača sirovina.

U analizi Feda upozorava se na mogućnost da cijena nafte neće značajnije porasti u idućih 12 mjeseci, što bi moglo izazvati daljnji val stečajeva američkih naftnih kompanija.

"Moguće je da globalne zalihe nafte neće početi padati prije 2017. godine. S obzirom na veliku nesigurnost po pitanju projekcija i vremena kada će se odnosi između ponude i potražnje početi mijenjati, iduća bi godina mogla biti vrlo dinamična za naftna tržišta", ističe se u analizi Feda.

Navodi se i to da je zaposlenost u američkom naftnom i plinskom sektoru od listopada 2014. godine smanjena za otprilike 70.000 radnih mjesta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C