Obavijesti

News

Komentari 118

Nismo dobili nikakvu službenu obavijest, ovo je jedna farsa

Nismo dobili nikakvu službenu obavijest, ovo je jedna farsa
1

AFERA ŠPIJUN: Osobno sam tražio informaciju na sastanku s Dačićem jutros u Bratislavi, on tu informaciju nije imao, bar je nije dao, rekao je tehnički ministar vanjskih poslova

VIDEO

Ministar vanjskih poslova Miro Kovač gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je govorio o uhićenju Čede Čolovića osumnjičenog za špijunažu u Beogradu. 

Kazao je da nisu dobili nikakvu službenu obavijest.

- Mi smo jučer popodne, kad smo pročitali tu vijest u medijima, odmah zatražili preko svog veleposlanstva u Beogradu potvrdu informacije u nadležnim srbijanskim državnim tijelima. To smo učinili i danas, ali mi nikakvu konkrentu službenu potvrdu nismo dobili od Srbije - rekao je. 

Kao i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović smatra da je cijela situacija čudna. 

- Ja vam mogu reći da je ovo vrlo neobično, mi tu informaciju kao Ministarstvo vanjskih poslova nemamo. Osobno sam tražio informaciju na sastanku s Dačićem jutros u Bratislavi, on tu informaciju nije imao, bar je nije dao. Ako su to čista posla onda se informira susjedna država, a ako nisu onda se rade ovakve predstave i farse, daje se informacija u srpske medije i time se zabavlja puk. Radi se o zabavi koja je tragikomična, neka vrsta filma, sjećam se filma Balkanski špijun, samo što je ovo loša predstava i loša režija - kazao je Kovač i dodao da ne spremaju diplomatski odgovor jer namaju na što odgovoriti. Rekao je i da ova priča ne može imati utjecaj na na nacionalnu sigurnost.

- Ovo je jedna farsa - ustvrdio je.

U ponedjeljak pred javnim tužiteljem

Muškarac uhićen u petak u Srbiji pod sumnjom da je špijunirao u korist hrvatskih obavještajnih službi, u ponedjeljak će biti ispitan u Višem tužiteljstvu u Beogradu, poslije čega slijedi odluka o nastavku postupka.

Osumnjičeni je trenutno u 48-satnom pritvoru, nakon što su ga jučer u Beogradu uhitili operativci Bezbednosno informativne agencije Srbije (BIA) u suradnji s Višim javnim tužiteljstvom.

Ovisno o okolnostima pod kojima je počinjeno kazneno dijelo špijunaže, po kaznenom zakonodavstvu Srbije moguća je kazna od tri do 15 godina zatvora, a ako se utvrdi da je riječ o teškim posljedicama po državnu sigurnost, ekonomsku ili vojnu moć zemlje, najmanja zapriječena kazna je 10 godina zatvora.

Više javno tužiteljstvo u petak je potvrdilo da uhićeni muškarac ima dvojno državljanstvo Srbije i Hrvatske te da je do 1990. godine živio i radio u Hrvatskoj, a potom mu je mjesto prebivališta bilo u Srbiji.

Beogradski mediji su, prema neslužbenim saznanjima, objavili da je uhićen 57-godišnji Čedo Čolović, umirovljeni časnik nekadašnje vojske samoproglašene Republike Srpske Krajine, podrijetlom iz okolice Drniša, te da je, navodno, uhićen pri pokušaju bijega u Hrvatsku.

Za boegradski tisak i elektroničke medije vijest o uhićenju osumnjičenog za špijunažu bila je udarna u petak navečer. 

Hrvatska dosad nije dobila nikakvu službenu obavijest iz Srbije o uhićenju hrvatskog državljana pod optužbom za špijuniranje, rekao je ministar vanjskih poslova Miro Kovač u subotu, a hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Tihomir Orešković rekli su da nemaju saznanja da bi osoba uhićena u Srbiji bila povezana s nekom od hrvatskih službi.

Vijest o uhićenju pada u vrijeme vrlo zategnutih diplomatskih odnosa između Hrvatske i Srbije, ponajviše zbog srbijanskog zakona o univerzalnoj nadležnosti kojim želi sudski goniti hrvatske državljene za kaznena djela počinjena na hrvatskom teritoriju protiv hrvatskih državljana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 118
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi