News

Komentari 27

'Nismo savjetovali Vladi da odustane od nabave aviona'

'Nismo savjetovali Vladi da odustane od nabave aviona'

Američki veleposlanik Robert Kohorst priopćenjem je poručio da su neke njegove izjave pogrešno interpretirane te da Sjedinjene Države ni u jednom trenutku nisu savjetovale Vladi da odustane od aviona

Moje jutrošnje izjave medijima su bile pogrešno interpretirane, i htio bih ih dodatno pojasniti, rekao je američki veleposlanik u Hrvatskoj, Robert Kohorst za N1. Američki veleposlanik u ponedjeljak ujutro sastao se s premijerom Andrejom Plenkovićem, nakon čega je novinarima komentirao dokumentaciju o prodaji borbenih aviona. 

- Prije svega, želim naglasiti da američka vlada ostvaruje odličnu suradnju s Hrvatskom i Vladom premijera Andreja Plenkovića. Jutros smo imali produktivan sastanak na temu nekoliko bilateralnih pitanja. Jednako tako, SAD je snažno podržavao i nastavit će podržavati hrvatske napore u nabavi borbenih zrakoplova. Posebice smo podržali izraelsku prodaju i učinili smo sve što je u našoj moći da do nje i dođe - kazao je.

'Nismo savjetovali Hrvatskoj da odustanu'

- Blisko smo surađivali s hrvatskom Vladom kroz cijeli proces, uključujući brojne mailove, dokumente i sastanke. Dokument koji sam jutros spomenuo nije toliko važan, kao što su ga neki mediji predstavili. On je bio dio tehničkih razgovora s vlastima koji pruža informacije o procesu prodaje trećoj strani, koji bi se primjenjivao u bilo kojem ovakvom transferu. Suprotno onome što su neki mediji prenijeli, SAD ni u jednom trenutku nije savjetovao hrvatskoj Vladi da odustane od kupnje izraelskih F-16 zrakoplova - istaknuo je Kohorst.

- SAD je također razgovarao s Izraelom o uvjetima mogućeg transfera zrakoplova. Nažalost, kao što se ponekad dogodi u pregovorima – i bez ikakve odgovornosti hrvatske vlade – SAD i Izrael nisu se mogli složiti oko uvjeta transfera. Ovo jest korak unatrag, ali ne i neuspjeh. Koliko shvaćam, Hrvatska je još uvijek odlučna u svojoj odluci da nabavi borbene zrakoplove, i mi odlučno podržavamo taj napor. Tijekom ovog procesa, hrvatska vlada je pokazala svoju odlučnost da osigura najbolje zrakoplove za najbolju cijenu. Hrvatska ostaje ključan strateški partner SAD-a i to se neće promijeniti, stoji u priopćenju veleposlanika Kohorsta.

Podsjetimo, američki veleposlanik u ponedjeljak ujutro bio u Vladi na sastanku s premijerom Plenkovićem. Nakon sastanka, u razgovoru za N1, komentirao je tvrdnje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da postoji 'white paper', koji je SAD poslao Hrvatskoj, a vezano uz prodaju borbenih aviona od Izraela.

 - Mislim da je predsjednica govorila o dokumentu koji sam dao premijeru i koji definira proceduru za dobivanje dozvole za prodaju F16. Nije to bio white paper ili kritika pregovora, već informacija. Ne znam što su svi znali, ali mi smo ih informirali kako proces funkcionira -  kazao je Kohorst.

 Postoji pravilo prodaje trećoj strani koja mora uključivati američko odobrenje. Bili su svjesni kako proces funkcionira, ne znam jesu li znali sve detalje, ali generalnu informaciju su imali - dodao je.

Na pitanje zašto je proces propao, veleposlanik je rekao: 'Iskreno, ne znam'.

- Američka vlada je odobrila transfer trećoj strani, ali izraelska i hrvatska strana nisu mogle prihvatiti uvjete - kazao je Kohorst.

Najčitaniji članci