Obavijesti

News

Komentari 97

'Ništa me ne neće spriječiti da saznam tko je ubio mog Franu'

'Ništa me ne neće spriječiti da saznam tko je ubio mog Franu'
2

Nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Zagrebu Aleksandar Koprenica oslobođen je optužbe da je 15. ožujka 2008. tijekom tučnjave dviju skupina nožem ubio Franu Despića

VIDEO

Mogu me zaustaviti jedino da me zakolju kao što su zaklali Franu u Ribnjaku, nikako drugačije. Kad - tad ću saznati tko mi je prije devet godina ubio sina. Borit ću se i dalje i ništa me ne može u tome spriječiti. Ako ne dobijemo pravdu ovdje, idemo dalje - komentirala je nepravomoćnu oslobađajuću presudu Aleksandru Koprenici Jadranka Despić, majka ubijenog Frane Despića.

Njegov brat Ante, koji je kao maloljetnik sudjelovao u sukobu, razočaran je, kaže, hrvatskim pravosuđem.

Danko Vučinović

- Ovo je dokaz da nema pravde. Uskoro će biti 10. obljetnica ubojstva, imali su i više nego dovoljno vremena da pronađu dokaze i riješe slučaj. Strašno je da zbog njegove smrti, ni nakon svih tih godina, nitko nije odgovarao - kratko nam je kazao njegov brat.

Podsjećamo, masovna tučnjava između Despićeve i Kopreničine skupine izbila je nakon prepirke koja je uslijedila kada je Despićevo društvo s letvama u rukama, koje su potrgali s obližnjeg koša prišlo Kopreničinu, koje je sjedilo na klupicama i pilo slaveći nečiji rođendan. Despićeva skupina tražila je da im daju nešto za popiti, a kada su ovi odbili, krenula je svađa, a potom i tučnjava u kojoj je ubijen Despić.

PIXSELL

Odbacili, pa ponovno podigli optužnicu 

Aleksandar Koprenica nakon sukoba sjeo je na bicikl i odvezao se s mjesta događaja, a sljedeće jutro u pratnji oca predao se policiji. Putem kući nož je bacio u koš za smeće, što je i priznao policiji. U obrani je rekao kako se porezao na nožić vadeći ga iz ruksaka. Vještačenjem su na nožu pronađeni samo njegovi tragovi krvi.

Koprenica ubojstvo nikada nije priznao, a poslije se branio šutnjom. Tužiteljstvo je zbog nedostatka dokaza 3. studenog 2009.  odustalo od progona, koje su potom preuzeli Franina majka i obitelj ranjenog Domagoja Lj. Međutim, 26. siječnja 2010. odbačena je i njihova optužnica.

Točno tri godine poslije, zbog pojave novih dokaza, DORH je zatražio i dobio pravo na obnovu postupka. Ispostavilo se kako Tina Dorić, koja je te večeri bila u Kopreničinu društvu, u te četiri i pol godine nijednom nije bila ispitana. 

Ona je svjedočeći na sudu rekla kako nije vidjela sukob dviju skupina i da nikada nije rekla da je Koprenica ikoga ubo nožem.

Koprenica je tvrdio kako je u trenutku napada sjedio na klupi i rukama se branio od udaraca te da se porezao po prstu kada je vadio višenamjenski alat u kojem je bio i nož.

Boris Ščitar/Večernji list/Pixsell

Jadranka Despić ne vjeruje Kopreničinoj obrani da se porezao dok je vadio nož iz ruksaka.

- On je jedini imao krvave ruke. Ako ga on nije ubio, zašto je imao krvave ruke? - pita se Franina majka. 

No, Kopreničinu obranu potvrdila su i dva svjedoka.

- Niti jedan od očevidaca i sudionika sukoba nije vidio da bi se Koprenica sukobio s oštećenicima ili da je sudjelovao u sukobu niti je na nožiću, dijelu kombiniranog alata na koji se porezao i bacio ga, kako je tvrdio u svojoj obrani, osim njegove krvi nađen bilo kakav biološki trag izbodenih mladića - rekla je sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Tanja Pavelin Borzić obrazlažući nepravomoćnu oslobađajuću presudu Aleksandru Koprenici.

Dodala je i kako su vještaci zaključili kako su ozljede koje su zadobili Despić i Domagoj Lj. mogle biti od tog nožića, ali i nekog sličnog. Neki svjedoci tvrdili su da su kod jednog mladića iz Kopreničine skupine vidjeli nož u rukama te da im je dobacio "Bit će pikanja" . On je, tvrde, bio odjeven u maslinastozeleno dok je Koprenica nosio crvenu jaknu. Također su svi ti svjedoci rekli da su Koprenicu prvi put vidjeli u "marici", tijekom prepoznavanja ili u sudnici. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 97
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa