Obavijesti

News

Komentari 115

Nisu mogli nikuda: Izletnici s djecom zaglavili su u snijegu

Nisu mogli nikuda: Izletnici s djecom zaglavili su u snijegu
8

Na 1000 m nadmorske visine počeo je puhati olujni vjetar koji je s planine nosio snijeg i u nepunih sat vremena stvorili su se nanosi od metra, priča Mladen Stupalo

VIDEO

U početku je bilo prekrasno, lijepo vrijeme. No na 1000 metara nadmorske visine počeo je puhati olujni vjetar koji je s vrha planine nosio snijeg i u nepunih sat vremena stvorili su se nanosi od metra, govori nam Splićanin Mladen Stupalo (64).

On je jedan od izletnika koji su u nedjelju poslijepodne zaglavili u snježnom nevremenu na predjelu Vrdovo iznad Sinja. Izletnici su pokušali džipovima nastaviti putovanje, ali je svaki pokušaj vožnje po gustom snijegu i golemim nanosima bio nemoguć. Zapeli su na 1000 metara nadmorske visine. Nisu mogli nikamo.

- Sjedili smo u autima i upalili grijanje. Kad smo shvatili da se ne možemo probiti, nazvali smo GSS - kaže Stupalo. U šest vozila spas je čekalo 16 odraslih i petero djece. Među njima je bila i beba od godinu dana.

HGSS

Čim su primili poziv u pomoć, sinjski GSS-ovci krenuli su u akciju. Znali su da je riječ o zahtjevnom spašavanju po opasnim vremenskim uvjetima. Prema izletnicima su vozilima krenule dvije ekipe HGSS-a. No nije im bilo nimalo lako. Jedva su se probijali po mećavi i olujnom vjetru.

HGSS

- Vremenski uvjeti su bili strašni pa su i oni zapeli na putu prema njima. Jedno je vozilo toliko zapelo da su dva naša člana morala provesti cijelu noć smrzavajući se u automobilu - kaže pročelnik splitskog HGSS-a i naš proslavljeni alpinist Stipe Božić.

Ekipa se zbog dubokog snijega morala razdvojiti. Spasioci su odlučili do izletnika doći pješice. Nije im bilo nimalo lako. Hladnoća je ledila sve pred sobom. Vani je bilo -15 Celzijevih stupnjeva, a dojam hladnoće dodatno je pojačavao jak vjetar koji je na mahove puhao i do 150 km/h. Pola sata probijali su se do prestrašenih i zarobljenih izletnika.

Ivo Čagalj/PIXSELL

Promrzli i preplašeni izletnici sa strepnjom su iščekivali GSS-ovce u autima. Među njima je bio i jednogodišnji dječak, čija se majka posebno uplašila. Sreći nije bilo kraja kad su izletnici ugledali svoje spasioce.

Članovi GSS-a su tad sve izletnike u koloni poveli do obližnje kuće, braće Slavka i Ranka Đapića. Ni tih tristotinjak metara do toplog zaklona nisu prešli glatko jer su imali velikih problema da kroz mrak i mećavu uspiju pronaći kuću.

- To su braća stočari, koji u toj kući borave uglavnom ljeti, kad je stoka na ispaši. Nasreću, Ranko se zatekao u kući, pa nas je sve primio, ugrijao i nahranio - opisuje Stipe Božić.

- Tih nekoliko stotina metara prešli smo za pola sata, ali meni se činilo kao godina dana. U koloni kroz snijeg viši od metra jedna je gospođa pala u nesvijest. Uhvatila nas je panika, ali nekako smo ipak stigli do kuće gospodina Ranka Đapića. Bio je to spas - prepričava dramatičan bijeg od mećave Stupalo.

Đapić je naložio peć i utoplio nenadane goste. Gospođa koja je pala u nesvijest polako je dolazila k sebi, a i djeca su se pomalo oporavljala. Kroz igru i smijeh zaboravili su u kakvoj su opasnosti bili.

Usprkos naletima orkanskog vjetra, koji su cijele večeri šibali planinsku kuću, izletnici su uspjeli odspavati i koliko-toliko odmorni dočekati jutro i nove članove HGSS-a. Hladnu noć bez imalo sna su, međutim, proveli Dražen Efendić i Stipe Munivrana, članovi GSS-a, koji su bili zarobljeni u snijegom zametenom vozilu.

Ivo Čagalj/PIXSELL

- Nije bilo ugodno provesti takvu večer, no sve to ide u rok službe. Cijelu noć smo držali upaljen motor da se ugrijemo i pričali o svemu i svačemu da nam prođe vrijeme i da ne zaspimo - kaže Dražen.

Tijekom jutra drugog dana vrijeme se stabiliziralo pa su prema Vrdovu i kući u kojoj su bili spašeni izletnici i njihovi heroji krenula dva buldožera. Probijali su se kroz nanose snijega, koji su na mjestima dosezali i četiri metra.

Spašeni izletnik Mladen Stupalo iz Splita kaže kako je iz cijelog ovog nemilog događaja izvukao dva bitna zaključka:

- Prvi je da uvijek treba imati plan puta, a mi smo se ponašali previše izletnički, bezbrižno. Drugi je da je HGSS definitivno služba koja je potrebna ovoj državi. Da nije bilo njihove ‘konjice’, ne znam što bi bilo sa svima nama. Ne želim ni pomisliti.

Šestorica mladića "zapela" na Biokovu 

Šestorica mladića iz Makarske ostali su "zarobljeni" u nedjelju u planinarskom domu na Biokovu. Oni su u čvrstom objektu od betona i kamena i unutra imaju sve što im treba za život, toplo im je, imaju drva, vodu, hranu i sve je u redu, međutim, ne mogu dolje - rekao je Milan Bulatović iz GSS Makarska. U ponedjeljak ujutro je  počela akcija spašavanja. No spasioci zbog jake bure nisu uspjeli probiti do mladića. Spašavanje se nastavlja u utorak. GSS-ovci su u kontaktu s mladićima preko mobitela. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 115
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa