Obavijesti

News

Komentari 14

Nisu mu uspjeli pomoći: Dupin nestao čim je ugledao ribare

Nisu mu uspjeli pomoći: Dupin nestao čim je ugledao ribare
5

Dupin Košara ima izraslinu na leđima jer mu se u tkivo usjekao komad plastične mreže. Do dolaska plivarice čitavo vrijeme se „brčkao“ na nekoliko metara od broda

VIDEO

Dupin Košara, koji je pobudio zanimanje hrvatske javnosti jer već neko vrijeme pliva oko ribo-uzgajališta u zadarsko-biogradskom akvatoriju s izraslinom iznad leđne peraje, u srijedu nije „dopustio“ da mu pomognu stručnjaci i olakšaju muke. Prije desetak dana ribari su uočili da ima oštećenu repnu peraju, no kada je na teren došao hrvatski stručnjak za dupine dr. Tomislav Gomerčić sa zagrebačkog Veterinarskoga fakulteta uočio je da ima izraslinu na leđima. 

– Kad sam malo bolje promotrio vidio sam da mu se u tkivo usjekao komad plastične mreže. Neki ribari su mi rekli da su ga viđali s tom hipergranulacijom još u travnju i svibnju. Čudim se kako je uopće s time preživio toliko, rekao nam je dr. Gomerčić koji je u srijedu pokušao spasiti dobroga dupina. Prije nego što je krenuo u akciju savjetovao se sa svjetskim stručnjacima što bi bilo najbolje učiniti. 

– Do sada nismo imali slične akcije. U svijetu se to prakticira na taj način da se dupina „dovede“ do pješčane plaže, gdje mu se može vrlo lako pomoći. Kako je na ovom području južno od Pašmana dubina i do 40 metara, a obala stjenovita, preporučeno mi je da ga ulovimo u mrežu i onda mu pomognemo, kaže Gomerčić. Isto tako nije bilo preporučljivo ni uspavati dupina, jer bi u tom slučaju postojala opasnost da se utopi i završi na morskom dnu. Zato je ostalo jedino rješenje da ga se ulovi ribarskom mrežom uz pomoć plivarice. 

Nije bježao sve dok nisu ribari došli

No, upravo s dolaskom plivarice nastupili su problemi. Dupin se do njezina dolaska, čitavo prijepodne „brčkao“ na nekoliko metara od broda dr. Gomerčića te u blizini kaveza za uzgoj ribe. No, čim su stigli ribari, Košara je netragom nestao. Vidjeli su ga još koji put, ali spasiti ga nisu mogli.

 – Moram priznati da ovo nisam očekivao. Jer i zadnji put i danas kad bi mu se približili, nije bježao, moglo se biti uz njega na udaljenosti od 20-30 metara. Sada kada se pojavila plivarica, naprosto je nestao, kao da panično bježi od nje. Mogu samo nagađati da je nastradao od nekog takvog broda i zapleo se u mrežu, pa mu je i u pamćenju ostao zvuk takvog tipa motora, pomalo razočarano nam je rekao dr. Gomerčić. No, od akcije spašavanja Košare nije odustao. Pričekat će do neke druge zgode. Radnici s obližnjih kaveza s ribom kažu da ga često viđaju, ali uvijek samoga, iako zna biti i po dvadesetak dupina zajedno. 

– S takvim ozljedama i slabo pokretljiv jednostavno ne može pratiti njihov ritam. Pretpostavljam da ga zato ne žele primiti u svoju zajednicu, prokomentirao je dr. Gomerčić. 

Dupin kojeg su našli kod Vrsara je upucan

Mrtvog dobrog dupina pronašli su 10. rujna na otoku Sv. Juraj ispred Vrsara, a uginuo je od posljedica ranjavanja metkom. Iz policije su istaknuli kako je lešina bila stara sedam dana kada su je pronašli, što znači da su dupina možda upucali na otvorenom moru. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu