Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
156 komentara

Grmoja: Proces kompromitiran, neću se maknuti s govornice...

Nakon što su mediji objavili da su potpisi za raspisivanje referenduma za ukidanje Istanbulske konvencije te za promjenu izbornog zakona nevaljani, Nikola Grmoja odlučio je prosvjedovati u Saboru

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
156 komentara

Neslužbeno iz visokog izvora u Ministarstvu uprave Večernji list doznaje kako nije prikupljen dovoljan broj potpisa za referendume o Istanbulskoj konvenciji i izbornom zakonu.

Pronađen je značajan broj potpisa koji nisu valjani.

Podsjetimo, Inicijativa "Istina o Istanbulskoj", koja traži referendum za otkazivanje Istanbulske konvencije, objavila je u lipnju kako su skupili 377.635 potpisa što je više od 10 posto ukupnog broja birača. Za održavanje referenduma potrebno je prikupiti najmanje 374.740 potpisa.

Provjeru potpisa obavljala je Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT), a pronašla je brojne nepravilnosti. Na nekim potpisnim listama su, provjerom OIB-a, neki građani utvrđeni umrlima, drugi su državljani drugih zemalja (najviše iz Bosne i Hercegovine), a kopirale su se i potpisne liste referenduma o braku, doznaje Jutarnji list. 

APIS IT je najprije proveo provjeru broja potpisa vezanih uz inicijativu o poništenju ratifikacije Istanbulske konvencije, a provjera je okončana još krajem rujna. Dio nevaljanih potpisa je prekopiran s potpisne liste inicijative za promjenu ustavne definicije braka nastalih pet godina ranije. 

Analitičari APIS-a uočili su da kod dijela potpisnica referenduma prezime ne odgovara OIB-u, odnosno da su se udale i promijenile prezime. To je pobudilo sumnju da je riječ o prepisivanju imena i ostalih podataka s neke ranije potpisne liste. 

Kuščević: Ovo su spekulacije, čekamo izvješće Povjerenstva 

Ministar uprave Lovro Kuščević komentirao je za Jutarnji list kako nema saznanja do kojih su došli mediji te da će javnost biti o svemu obaviještena kada Povjerenstvo dovrši svoj posao. 

- O ovim spekulacijama nemam nikakvih saznanja i jedino što je za mene mjerodavno jest izvješće Povjerenstva, a ono još uvijek radi na provjeri prikupljenih potpisa za sva tri referendumska pitanja. Očekujem da ću početkom idućeg tjedna dobiti službeni izvještaj od Povjerenstva i o tome ćemo izvijestiti i podnositelje referendumske inicijative i cijelu javnost - poručio je Kuščević. 

Grmoja okupirao saborsku govornicu 

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja, reagirajući na neslužbeno objavljenu informaciju u medijima kako nije prikupljen dovoljan broj potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava, zaposjeo  je u četvrtak navečer iz protesta saborsku govornicu.

"Budući da je cijeli proces prebrojavanja potpisa od početka kompromitiran i da je očita namjera ministra Lovre Kuščevića i premijera Andreja Plenkovića da se taj referendum sruši, ja ću iz protesta, budući da su okupirali institucije, okupirati ovu govornicu i ne mislim se maknuti", kazao je Grmoja iskoristivši vrijeme predviđeno za završno izlaganje o zakonu kako bi zaposjeo govornicu.

Pozvao je hrvatski narod na reakciju.

"Ovo zahtjeva oštru reakciju jer očito da se kroz institucije ne može ništa napraviti. Potrebni su nam veliki i masovni prosvjedi protiv ovakve odnarođene vlade predvođene Andrejem Plenkovićem", kazao je Grmoja.

Poručio je da će prvi prosvjed biti već u subotu u Vukovaru.

"Ovdje se pokazalo da nije važno tko potpisuje nego tko broji potpise, pokazalo se da je namjera Vlade od samog početka srušiti referendum o izmjeni izbornog sustava kojeg su skrojili po svojoj mjeri", dodao je Grmoja i nastavio stajati za govornicom  nakon isteka predviđenog vremena za govor.

Predsjedavajući Milijan Brkić zamolio ga je da se vrati na svoje mjesto, no bez uspjeha, te mu potom dodijelio jednu pa drugu opomenu. Zatim je zaključio sjednicu a završno izlaganje državne tajnice iz Ministarstva vanjskih poslova Zdravke Bušić o zakonu o Hrvatskoj matici iseljenika prebacio za četvrtak ujutro.

Grmoja je po završetku prijenosa sjednice nastavio bez riječi stajati za saborskom govornicom.

Zekanović: Nije da prijetim, ali narod će imati zadnju

Hrvoje Zekanović iz HRAST-a također je ogorčen napisima:

- Ako se gospodin Kuščević usudio osporiti volju građana na ovaj način, niski način, perfidno, ja stvarno nemam riječi. Međutim, narod će imati zadnju. Nije da prijetim, ali narod je uvijek imao svoju zadnju, imat će i ovaj puta, rekao je za HRT.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message