Obavijesti

News

Komentari 57

Nitko ne želi trofeje riječkog tajkuna: Djecu su užasavali...

Nitko ne želi trofeje riječkog tajkuna: Djecu su užasavali...
11

Posebno ogorčeni pri posjetima bili su roditelji čija su djeca znala i plakati pred odsječenim glavama žirafa i drugih životinja, krokodila u obliku tepiha ili slonove noge pretvorene u stalak za kišobrane

VIDEO

Gdje premjestiti obilnu kolekciju prepariranih egzotičnih životinja, koje je Damir Vrhovnik prije nekoliko godina donirao postavi Kaštela Zrinskih u Brodu na Kupi, pitanje je koje trenutno "muči" PG županiju, koja već tri godine upravlja Prirodoslovnim muzejem Rijeka, a koja se priprema obnoviti stalni postav te dio prostora obnoviti za funkcije interpretacijskog centra rute "Putevima Frankopana".

Naime, za sad, nitko ne želi udomiti zbirku lovačkih trofeja nekadašnjeg direktora brodogradilišta "Viktor Lenac", koja zauzima čitav kat Kaštela na kojem su izloženi preparirani slonovi, nosorozi, leopardi, lavovi, žirafe, krokodili, antilope, dikobrazi, gazele, zebre..., a koji pod hitno moraju iseliti iz navedenog muzeja.

Zbirka vrijedi oko 790.000 kuna

- Do sad smo kolekciju nudili na nekoliko punktova izvan Rijeke, među kojima su i Društveni dom za mlade u Lovranskoj Dragi te dvorac Stara Sušica, no nije bilo interesa. Više je razloga za to, radi se o velikoj kolekciji u vrijednosti od oko 790 tisuća kuna, koja traži adekvatan smještaj, primjerci moraju biti zaštićeni od dodira i dosta su skupi za održavanje. Rješenje svakako moramo pronaći najkasnije do ožujka, kada počinju radovi, a ne nađemo li adekvatan smještaj, kao zadnju opciju uzet ćemo u obzir razgovarati s vlasnikom o mogućem povratu nekadašnjem vlasniku - kazao je županijski pročelnik za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerij Jurešić pozvavši moguće zainteresirane za javno izlaganje u svom prostoru da se slobodno jave PG županiji.

Vrhovnik: S tim više nemam ništa

Damir Vrhovnik, pak, kaže kako on više nije vlasnik trofeja čiju je brigu jednoglasno preuzela PG županija, pa tako "s tim nema ništa".

- To što trenutno rade ljudi koji o svom poslu nemaju pojma, nije moj problem. Što se ono kaže - poklonjenom konju se ne gleda u zube... radi se o najvrednijoj kolekciji internacionalnih trofeja u Hrvatskoj i to je sve što ja imam za reći. Nemam drugog komentara - komentirao je slučaj Vrhovnik.

Naime, mogućnost povratka prepariranih životinja u Kaštel Zrinski, zasigurno je isključena i ne uklapa se u novi prostor koji će postati višenamjenska dvorana u funkciji muzeja i interpretacijskog centra gdje će se održavati edukativne radionice, kongresi, predavanja te također u svoj dnevni boravak "uklopiti" malu knjižnicu s računalima i pozornicom za manje predstave.

Ljeti se širio neugodan miris: Loše prepariranje?

No, onaj tko se veseli odlasku "neprimjerene zbirke" iz Gorskog Kotara svakako je lokalna zajednica, koja se oduvijek protivila kolekciji za koju smatraju da se ne uklapa u njihovo prirodoslovlje i baštinu, a k tome je prikupljena suprotno svim pravilima prirodoslovne znanosti. Iz komentara mještana da se zaključiti kako su izložbu uglavnom negativno doživljavali u prostoru iz kojeg se, osobito za ljetnih mjeseci, zbog loše kvalitete prepariranja širio neugodan miris i oblijetale muhe.

Posebno ogorčeni bili su roditelji čija su djeca znala i plakati pred odsječenim glavama žirafa i drugih životinja, krokodila u obliku tepiha ili slonove noge pretvorene u stalak za kišobrane, koje su, uz fotografije koje prikazuju posrnulog tajkuna kako nadmoćno pozira nad svojim žrtvama, uklonjene prije tri godine, 

Zbirku nisu podržavali ni lovci ovog kraja, koji poziranje nekadašnjeg tajkuna nad lovinama odstrijeljenim iz zabave na safarijima u Namibiji, Bocvani, RSA, Zimbabwea i Sjeverne Amerike smatraju neprimjerenima i čak degutantnima.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU:

10
| Foto: Nel Pavletic/PIXSELL (ilustrativna fotografija)

Nije jedina zbirka koja traži novu lokaciju

No ovo nije jedina zbirka koja traži novu lokaciju, doznajemo od Jurešića.

Naime, sličnu sudbinu čeka puno jednostavnija zbirka rogova i kljova još jednog posrnulog tajkuna Marijana Filipovića, koju je isti donirao gradu Čabru, a kojoj se također traži nova lokacija za smještaj.

Tko zna, ako se ovima pridruži kolekcija Nadana Vidoševića, možda bi najpametnije bilo otvoriti jednu jedinstvenu, bivših tajkuna lovaca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u