News

Komentari 0

Nitko neće biti optužen za smrt Afroamerikanca ubijenog u autu

Nitko neće biti optužen za smrt Afroamerikanca ubijenog u autu

'Iako tragična, njegova se smrt može opravdati', izjavio je državni odvjetnik okruga Pasquotank, gdje je prvi puta javno predstavio vladinu verziju tog incidenta koji je potresao Sjedinjenje Države

Niti jedan policajac neće biti optužen za smrt Andrewa Browna Jr., Afroamerikanca ubijenog u svom autu u travnju u Sjevernoj Karolini, objavio je u utorak državni odvjetnik zadužen za taj predmet, a Brownova obitelj je osudila tu "uvredljivu" odluku.

"Iako tragična, njegova se smrt može opravdati", izjavio je državni odvjetnik okruga Pasquotank, Andrew Womble na konferenciji za novinare, gdje je prvi puta javno predstavio vladinu verziju tog incidenta koji je potresao Sjedinjenje Države.   

Rekao je da je sedam policajaca s uhidbenim nalogom u sklopu istrage o trgovini drogom, došlo u dom tog četrdesetogodišnjaka u Elizabeth City ujutro 21. travnja. Našli su ga u autu parkiranom ispred kuće. Okružili su auto i prijeteći oružjem naredili mu da izađe, ali je on pokušao pobjeći. 

"Odlučio je demonstraciju sile pretvoriti u primjenu sile", ocijenio je Womble. "Usmjerio je auto na jednog agenta", dodao je državni odvjetnik i ocijenio "razumnim" odluku policajaca o otvaranju vatre da bi suzbili tu "očitu opasnost".

Precizirao je da su u 44 sekundi trojica policajaca ispalila 14 metaka, od kojih su dva pogodila Andrewa Browna Jr, od kojih je onaj u potiljak je bio smrtonosan. 

Taj podatak je prvo objavila obitelj žrtve na temelju neovisnog izvješća o obdukciji. Khalil Ferebee, jedan od sinova ubijenoga je zaključio da mu je otac "pogubljen".

Najčitaniji članci