Obavijesti

News

Komentari 58

Nizozemca udarilo jedro, pao u more i nestao: I dalje ga traže

Njegova suputnica dobacila mu je kolut za spašavanje obzirom da po jakom nevremenu nautičar nije uspijevao doplivati do jedrilice, koja je nastavila plutati bez nadzora

VIDEO

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) nastavlja potragu za muškarcem koji je nestao u moru nedaleko Visa.

Nautičar N.Dž. (rođen 1956. godine), državljanin Kraljevine Nizozemske,  je u subotu pao u more tijekom plovidbe charteriranom jedrilicom „Anja“, dužine 11 metara, hrvatske zastave.

Prema izjavi druge (i jedine) članice posade, V.B. (rođena 1967. godine), državljanka Republike Hrvatske, nesreća se dogodila oko 14.30 sati kada je nestalog nautičara, u trenutku dok je pokušavao osposobiti pogonski stroj jedrilice, udarilo jedro i odbacilo s palube u more nedaleko otoka Visa. Njegova suputnica dobacila mu je kolut za spašavanje obzirom da po jakom nevremenu nautičar nije uspijevao doplivati do jedrilice, koja je nastavila plutati bez nadzora po izrazito valovitom moru. Članica posade pomoć je uspjela dozvati oko dva sata nakon nesretnog događaja jer joj je mobilni uređaj bio izvan mrežne pokrivenosti.

Od 16.45 sati, kada je započela potraga, MRCC Rijeka je koordinirala uz pomorsku potragu i zračne jedinice, helikopter i zrakoplov tipa 'Pilatus' iz sastava Obalne straže RH.

Sinoć nakon neuspjelog pokušaja evakuacije članice posade jedrilice „Anja“ helikopterom Obalne straže RH, službenici Lučke kapetanije Split u 20.25 sati uspjeli su doploviti do jedrilice „Anja“, koju su uhvatili u tegalj i proslijedili u Maslinicu, gdje je u 22.00 sata jedrilica sigurno vezana, a jedina članica posade neozlijeđena iskrcana na obalu (zbog visokih valova i jakih udara vjetra nije bilo moguće obaviti evakuaciju osobe sa jedrilice na brodicu LK Split, odnosno, nešto ranije na helikopter OSRH).

Budući da se nepovoljni vremenski uvjeti na moru u području potrage nisu popravili te zbog smanjene vidljivosti, MRCC Rijeka u 20.45 sati prema svih sudionicima u potražnoj akciji oglasila je privremeni prekid potrage i sve jedinice su upućene na smjenu posada i obnovu zaliha do nastavka potrage, uz zahvalu na pomoći civilnim jedinicma, posadi tankera „Astella“, zastave Republike Francuske i hrvatskoj ribarici „Marc“, koji su nastavili daljnju plovidbu.

Intenzivnu koordiniranu potragu temeljem pripremljenoga Plana traganja MRCC Rijeka nastavila je jutros, 13. kolovoza u 02.30 sati angažiranjem broda Obalne straže RH, „Faust Vrančić“, koji je isplovio iz splitske ratne luke Lora, a nedugo potom u potragu su se priključile brodice LK Split sa nekoliko pripadajućih lučkih ispostava i LK Šibenik, uz dva plovila Pomorske policije Split, dok je zračna potraga nastavljena u 06.25 sati uključivanjem helikoptera i zrakoplov tipa 'Pilatus', iz sastava OSRH.

Potraga je za sada bez rezultata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa