News

Komentari 3

Nizozemski stručnjaci predlažu da Zapadna Europa uvede djelomičan lockdown od ljeta

Nizozemski stručnjaci predlažu da Zapadna Europa uvede djelomičan lockdown od ljeta

Među mjerama koje se razmatraju je otkazivanje događaja, zatvaranje kazališta i kina i ranije zatvaranje kafića i restorana, prenosi NOS. Škole bi ostale otvorene

Savjetodavni panel stručnjaka za pandemiju u Nizozemskoj u četvrtak je preporučio prvu djelomičnu karantenu u zapadnoj Europi od ljeta, stavljajući pritisak na vladu da poduzme drastične i nepopularne mjere u borbi s porastom slučajeva covida-19.

Očekuje se da će vlada prijelaznog premijera Marka Ruttea odluku o novim mjerama donijeti u petak, poslije preporuke panela stručnjaka, izvijestila je televizija NOS.

Među mjerama koje se razmatraju je otkazivanje događaja, zatvaranje kazališta i kina i ranije zatvaranje kafića i restorana, prenosi NOS. Škole bi ostale otvorene.

Vlada često, ali ne uvijek, slijedi preporuke panela.

Mnoge razvijene zemlje rekle su da daljnja zatvaranja nisu potrebna zbog cijepljenja, iako je broj zaraženih u brojnim zemljama narastao na rekordne razine.

Zemlje poput Velike Britanije oslanjaju se na dodatnu dozu cjepiva kako bi povećali imunitet i izbjegli pretrpanost zdravstvenog sustava tijekom zime.

Nizozemska je dosad omogućila dodatnu dozu cjepiva samo maloj skupini ljudi slabog imuniteta. Unatoč procijepljenosti odrasle populacije oko 85 posto, bolnice u nekim dijelovima Nizozemske bile su primorane smanjiti uobičajeno liječenje pacijenata kako bi liječili pacijente zaražene covidom.

Prošli mjesec, prosjek necijepljenih pacijenata oboljelih od covida u nizozemskim bolnicama iznosio je 59 godina, u usporedbi sa 77 godina cijepljenih pacijenata, prema podacima Nizozemskog instituta za zdravlje (RIVM).

Oko 56 posto nizozemskih pacijenata oboljelih od covida-19 bili su necijepljeni ili samo djelomično cijepljeni. Među pacijentima u jedinicama intenzivnog liječenja, 70 posto ih nije bilo cijepljeno ili samo djelomično cijepljeno.

Prošli tjedan, Nizozemska je ponovno uvela maske i proširila popis mjesta za koja je potrebna covid potvrda koja pokazuje da je osoba cijepljena, preboljela bolest ili da ima negativan test.

Institut je u utorak izvijestio o tjednom porastu slučajeva za 45 posto.

Najčitaniji članci