Obavijesti

News

Komentari 444

Njemačka ide u lockdown od 16.12., pa sve do 10. siječnja

Njemačka ide u lockdown od 16.12., pa sve do 10. siječnja

Broj umrlih i novozaraženih u Njemačkoj je zastrašujuć. Već sljedeći tjedan njemačke vlasti planiraju zatvoriti većinu maloprodajnih trgovina. Zatvaranje će trajati od 16. prosinca do 10. siječnja

VIDEO

 - Do Božića je samo još 14 dana – samo 14 dana! Mi moramo poduzeti sve što je u našoj moći da ne dođemo ponovo u situaciju eksponencijalnog rasta broja inficiranih. Ja vam kažem: ukoliko sada do Božića budemo imali previše kontakata, i onda zbog toga to bude posljednji Božić koji smo proveli s našim djedovima i bakama, onda to znači da smo nešto krivo napravili. Mi to ne bi smjeli dozvoliti, dame i gospodo! - kazala je njemačka kancelarka  Angela Merkel prije četiri dana tijekom rasprave u njemačkom parlamentu Bundestagu.

German Bundestag

U Njemačkoj od 16.12. kreće lockdown. Trajat će do 10. siječnja.

Oboljeli od korone umiru sami, bez oproštaja s najmilijima...
Oboljeli od korone umiru sami, bez oproštaja s najmilijima...

Prema nacrtu dokumenta savezne vlade, na koji se pozivaju mediji, od srijede, 16. prosinca do 10. siječnja bio bi zabranjen rad trgovina s izuzetkom prodavaonica potrepština za svakodnevnu upotrebu i ljekarna.

Rad bi bio dozvoljen bankama, poštama i benzinskim crpkama. Istodobno bi bila ukinuta obveza prisutnosti na nastavi u školama.

Nove strože mjere uključuju i zabranu rada frizerima i salonima za masažu.

People walk across Viktualienmarkt as the spread of the coronavirus disease (COVID-19) continues in Munich

Daljnje mjere uključuju i zabrane javnih okupljanja za doček Nove godine, a u privatnom krugu će biti dopušteno okupljanja do najviše 5 osoba ne uključujući djecu.

„Mi još uvijek bilježimo konstantno visok broj novozaraženih svaki dan“, stoji u dokumentu.

Italija ukida crvenu zonu: Otvaraju se restorani i barovi, omogućeno slobodnije kretanje
Italija ukida crvenu zonu: Otvaraju se restorani i barovi, omogućeno slobodnije kretanje

U Njemačkoj su od početka studenog već na snazi mjere zatvaranja koje uključuju zabranu rada ugostiteljskih objekata kao i kulturnih i sportskih ustanova.  

Neke savezne zemlje poput Bavarske i Saske su već uvele strože mjere. Mjere će popratiti i treći paket pomoći gospodarstvu

Izvanredni sastanak u nedjelju popodne

„Sve to ima velikog utjecaja na predstojeće blagdane, ali mi smo jednostavno prisiljeni nešto poduzeti“, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon izvanrednog sastanka predstavnika savezne i pokrajinskih vlada u nedjelju prijepodne.

Press conference in the Federal Chancellery

 

Ona je objasnila kako djelomične mjere zatvaranja uvedene početkom studenog nisu donijele željene rezultate pa je stoga potrebno uvođenje novih mjera.

„Nakratko je zaustavljen eksponencijalni rast broja novozaraženih, ali sada bilježimo ponovni rast broja zaraza“, rekla je Merkel.

'Korona se otela kontroli'

Premijer savezne pokrajine Bavarska Markus Soeder rekao je kako je uvođenje novih mjera neizbježno zbog velikog broja novozaraženih i umrlih te kako bi se spriječio kolaps zdravstvenih ustanova.

People with protective face masks walk beside Christmas themed lights at Schloss Strasse shopping street in Berlin

„Korona se otela kontroli. Zato više ne možemo ostati pri djelomičnim mjerama“, rekao je Soeder. On je rekao da od srijede vrijedi pravilo „zatvaranje za sve“.

„Filozofija glasi: ostanite kod kuće“, rekao je Soeder.

Prvi Hrvat se cijepio: 'Žalosti me što ljude treba uvjeravati da je cijepljenje nužno i sigurno'
Prvi Hrvat se cijepio: 'Žalosti me što ljude treba uvjeravati da je cijepljenje nužno i sigurno'

Vicekancelar i ministar financija Olaf Scholz (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) je najavio i novi paket pomoći gospodarstvu, treći po redu od početka pandemije.

„Dogovorili smo vrlo opsežne mjere gospodarske pomoći koje bi trebale omogućiti prevladavanje gubitaka uzrokovanih novim mjerama“, rekao je Scholz.

Predviđeno je pokrivanje 90 posto fiksnih troškova, a za pojedina poduzeće je moguća pomoć i do 500.000 eura.

„Očekujemo da će mjesečno ukupno ova pomoć iznositi oko 11 milijardi eura“, rekao je Scholz.  

Nastava na daljinu

Tijekom božićnih blagdana, od 24. do 26. prosinca bi ovo pravilo trebalo biti ublaženo time što broj dozvoljenih osoba ne bi bio ograničen, ali bi krug osoba koje se okupljaju trebao biti ograničen na blisku i bližu rodbinu.  

Škole i vrtići bi u pravilu trebali biti zatvoreni od 16. prosinca do 10. siječnja odnosno treba omogućiti nastavu na daljinu.

Coronavirus - curfew in corona hotspots

O konkretnim mjerama u školama bi svaka savezna pokrajina trebala donijeti vlastite mjere.

Za sam doček Nove godine su zabranjena okupljanja na javnim mjestima a prodaja pirotehnike je u danima uoči Nove godina zabranjena.

Mise su dozvoljene uz obvezu pridržavanja razmaka od 1,5 metara te obavezu nošenja maski. Pjevanje tijekom mise je zabranjeno. U crkvama u kojima se očekuje veći dolazak vjernika je obvezno uvesti sustav prijave.

Predstavnici saveznih i pokrajinskih vlada trebali bi se ponovno u istom sastavu sastati 5. siječnja kako bi razmotrili eventualne promjene mjera nakon 10. siječnja.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 444
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa