News

Komentari 2

Njemačka ima novog kancelara: Svečano prisegnuo Olaf Scholz

Njemačka ima novog kancelara: Svečano prisegnuo Olaf Scholz

Scholz bi tijekom poslijepodneva trebao u kancelarskom uredu preuzeti dužnost od dosadašnje kancelarke Angele Merkel. Istu proceduru bi tijekom dana trebali proći i ministrice i ministri nove vlade

Novi njemački kancelar Olaf Scholz svečano je u srijedu prisegnuo u Bundestagu, čime je i formalno preuzeo kancelarsku funkciju.

"Zaklinjem se da ću svu svoju moć posvetiti njemačkom narodu i u njegovu korist i zaštitu. Držat ću se i štititi njemački ustav i zakone, savjesno ću ispunjavati svoje zadaće i štititi svakoga", rekao je Scholz čitajući iz njemačkog ustava.

Scholz se, kao i posljednji socijaldemokratski kancelar prije njega Gerhard Schroeder, odrekao prisegu okončati riječima: "Tako mi Bog pomogao".

Scholza su prije toga zastupnici Bundestaga izabrali za novog kancelara, nakon čega je od predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera primio kancelarsku povelju.

Nakon prisege Olafa Scholza ministarske povelje od predsjednika Steinmeiera bi trebalo primiti i 16-ero ministrica i ministara socijaldemokratsko-zeleno-liberalne koalicije, nakon čega bi i oni trebali prisegnuti pred Bundestagom.

Scholz bi tijekom poslijepodneva trebao u kancelarskom uredu preuzeti dužnost od dosadašnje kancelarke Angele Merkel. Istu proceduru bi tijekom dana trebali proći i ministrice i ministri nove vlade.

Olaf Scholz je pobjedom SPD-a na izborima preuzeo pregovore o stvaranju koalicijske vlade koju, osim SPD-a, sačinjavaju stranke Zeleni i Liberalno-demokratska stranka (FDP). Pregovori koji su trajali desetak tjedana okončani su jučer potpisivanjem koalicijskog ugovora.

Među glavne planove nove vlade spada ispunjavanje klimatskih ciljeva te obnova zemlje posebice što se tiče projekata digitalizacije i stanogradnje.

Najčitaniji članci