News

Komentari 3

Većina Nijemaca smatra da će Scholz imati tek jedan mandat

Većina Nijemaca smatra da će Scholz imati tek jedan mandat

Samo 16 posto ispitanih očekuje da će novi kancelar biti na dužnosti i u drugom mandatu, a samo njih 1,3 posto smatra da će Scholz ostati na dužnosti jednako dugo kao i njegova prethodnica Angela Merkel

Blizu dvije trećine Nijemaca očekuje da će novi kancelar Olaf Scholz ostati na dužnosti kancelara samo jedan mandat, pokazalo je u srijedu objavljeno ispitivanje koje je provela agencija YouGov za novinsku agenciju Dpa.

Dvadeset posto ispitanih ocijenilo je da će se nova vladajuća koalicija na čijem je čelu Scholz, tzv. Semafor koalicija, sastavljena od socijaldemokrata, Zelenih i liberala, raspasti prije novih parlamentarnih izbora.

Njih 44 posto smatra da će Scholz ostati na dužnosti do kraja mandata, no da neće biti ponovno izabran.

Samo 16 posto ispitanih očekuje da će novi kancelar biti na dužnosti i u drugom mandatu, a samo njih 1,3 posto smatra da će Scholz ostati na dužnosti jednako dugo kao i njegova prethodnica Angela Merkel. Ona je na dužnosti kancelarke provela 16 godina.

Sam Scholz (63) u više je navrata izjavio kako postojeću tročlanu koaliciju vidi kao dugoročni projekt koji će trajati duže od postojećeg izbornog mandata.

Bivši ministar financija i potpredsjednik vlade kancelarke Merkel obećao je hrabro uhvatiti se ukoštac s rastućim izazovima izjavljujući da Njemačka "može uzletjeti".   

No prema ispitivanju YouGov-a, niti četvrtina Nijemaca (22 posto) ne očekuje velike promjene.

Ukupno 51 posto vjeruje da Semafor koalicija neće potaknuti velike  promjene u zemlji, dok njih 16 posto ne očekuje nikakve promjene. Jedanaest posto nije se izjasnilo. 

Jasna većina ljudi u Njemačkoj zadovoljna je radom Angele Merkel kao kancelarke, njih 55 posto, dok je 38 posto ispitanih bilo nezadovoljno, a 7 posto se nije izjasnilo. 

Najčitaniji članci