Obavijesti

News

Komentari 63

Njemačka nudi 100.000 eura za informaciju o Anisu Amriju

Njemačka nudi 100.000 eura za informaciju o Anisu Amriju
34

Anis Amri visok je 178 centimetara i težak oko 75 kilograma, ima crnu kosu i smeđe oči, objavilo je njemačko državno odvjetništvo. Muškarac je u dobi između 21 i 23 godine

VIDEO

Njemačka je raspisala nagradu od 100 tisuća eura za informacije koje će dovesti do uhićenja 24-godišnjeg Tunižanina Anisa Amrija,  koji bi mogao biti povezan sa smrtonosnim napadom kamionom na božićni sajam u Berlinu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:31
Handout wanted poster released by the German Bundeskriminalamt (BKA) Federal Crime Office shows suspect Anis Amri searched in relation with the Monday

Anis Amri visok je 178 centimetara i težak oko 75 kilograma, ima crnu kosu i smeđe oči, objavilo je njemačko državno odvjetništvo. Muškarac je u dobi između 21 i 23 godine. Poznat je po tri različita imena.

Policija upozorava da bi osumnjičeni mogao biti nasilan i naoružan. 

Sumnja se da je Amri ranjen, pa se pretražuju sve bolnice u Berlinu i Brandenburgu, a pojačane su policijske kontrole i u Sjevernoj Rajni i Vestfaliji, gdje je kratko boravio.

Nije poznato je li počinitelj djelovao sam ili je imao pomagače.

Savezni ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere kazao je kako je za Anisom Amirijom diljem Schengenskog prostora raspisana potjernica.

Tunižanin stigao kao migrant u Njemačku 2015.

Tunižanin je stigao je u Njemačku kao izbjeglica 2015., u kolovozu mu je odbijen zahtjev za azilom i bio je u kontaktu s islamistima, priopćio je ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije, Ralph Jaeger, na izvanrednoj konfekciji u srijedu.

Anis Amiri, osumnjičeni za napad kamionom, u kojem je u ponedjeljak navečer poginulo 12 osoba a 48 je ozlijeđeno, nalazio se na listi potencijalnih počinitelja terorističkih napada i bio je u kontaktu s tzv. Islamskom državom.

„Zahtjev za azilom Anisa Amirija odbijen je u kolovozu, ali on nije mogao biti protjeran jer nije posjedovao dokumente zemlje iz koje potječe, Tunisa, čije vlasti su dosad izražavale sumnju da je on njihov državljanin. Potrebni dokumenti za njegovo izručenje stigli su danas iz Tunisa i tu činjenicu ne želim komentirati“, rekao je ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije Ralph Jaeger. U ovoj saveznoj pokrajini, u gradiću Kleveu, Anis Amari je i podnio zahtjev za azilom.

Handout pictures released by the German Bundeskriminalamt (BKA) Federal Crime Office show suspect Anis Amri searched in relation with the Monday

Osumnjičeni je u kabini kamiona ostavio dokument po kojem se vidjelo kako ima boravišni status po kojem je u svakom trenutku mogao biti protjeran.

Njemačka je s Tunisom sklopila ugovor o vraćanju odbijenih podnositelja zahtjeva za azilom, ali se ovaj sporazum u praksi primjenjuje s poteškoćama.

Povjerenstvo za unutarnjopolitička pitanja Bundestaga priopćilo je nakon svoje izvanredne sjednice u srijedu kako je Anis Amiri pušten iz ekstradicijskog pritvora nakon što mu se identitet nije mogao točno utvrditi.

Dnevnik Sueddeutsche Zeitung je prije toga javio kako se Amiri kretao u krugovima bliskim ekstremnom islamističkom propovjedniku Abbu Wali i njegovom suradniku Bobanu S.

„Osumnjičeni Anis Amiri se kretao u krugu islamista Abu Wala, a Boban S. je bio jedan od njegovih suradnika. Anis Amiri je neko vrijeme i živio kod Bobana S.“, javlja dnevnik Sueddeutsche Zeitung dodajući da se Boban S., koji navodno posjeduje srbijansko i njemačko državljanstvo, i propovjednik Abu Wala od studenog nalaze u istražnom zatvoru.

Njemački mediji postavljaju pitanje kako je moguće da osoba koja je trebala biti protjerana i koja slovi kao opasna nije pod stalnim paskom sigurnosnih službi koje su ga, kako prenose mediji, početkom prosinca „izgubile iz vida“.

Police stand in front of the truck which ploughed last night into a crowded Christmas market in the German capital Berlin

Izbjeglice i Berlinčani zajedno pjevali za žrtve napada

Berlinčani i izbjeglice održali su u srijedu kratak zajednički koncert kako bi pokazali solidarnost i sjetili se žrtava napada kamionom na božićni sajam u tome glavnom gradu Njemačke.

Zbor memorijalne Crkve cara Wilhelma i Berlin Begegnugschor - kojega su članovi Berlinčani i izbjeglice - pjevali su zajedno pokraj trga na kojemu je memorijalna crkva i gdje se u ponedjeljak kamion zaletio u posjetitelje sajma.

Osumnjičenik za napad je Tunišanin kojemu je odbijen zahtjev za azil, rekao je za dpa sigurnosni izvor.

Koncert je organizirala humanitarna mreža Avaaz koj

Berliners and refugees gather to sing "We Are The World" in front of the Kaiser Wilhelm Gedaechtniskirche in Berlin

a je i ranije priređivala slične događaje.

Na koncertu je sudjelovalo dvjestotinjak ljudi, a pjevali su "Shine a light", "We are the world" i "Tihu noć".

 

Europski populisti i drugi krive za napad Merkelinu politiku otvorenih vrata

Populisti i drugi političari širom Europe koriste napad kamionom na božićni sajam u Berlinu da bi kritizirali njemačku politiku otvorenih vrata prema migrantima.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da je "šokirana, potresena i jako žalosna" zbog tog "terorističkog napada", u kojem je u ponedjeljak ubijeno 12 ljudi, a 48 je ozlijeđeno.

Poručila je međutim da Njemačka ne bi smjela biti paralizirana strahom. "Iako je to sada teško, pronaći ćemo snagu da živimo naš život kako želimo. Slobodno, zajedno i otvoreno", kazala je.

Bivši predsjednik britanske euroskeptične stranke UKIP Nigel Farage kazao je da napad "nije iznenađenje" i da će biti dio Merkelina "nasljeđa".

A tow truck operates at the scene where a truck ploughed through a crowd at a Berlin Christmas market

"Merkel je izravno izazvala čitav niz društvenih i terorističkih problema u Njemačkoj, vrijeme je da se suočimo s tom istinom", rekao je za LBS radio u utorak.

Nizozemski krajnje desni političar Geert Wilders oštro je kritizirao europske čelnike što su pustili migrante u Europu.

"Merkel, (nizozemski premijer Mark) Rutte i svi drugi kukavički čelnici vlada omogućili su islamistički teror i azilantski tsunami svojim politika otvorenih vrata", ocijenio je u utorak na Twitteru, pozivajući na "političku revoluciju".

Wilders, čelnik protuislamske Slobodarske stranke (PVV), objavio je također fotografiju obrađenu u Photoshopu koja prikazuje Merkel ruku, lica i jakne umrljanih krvlju.

Flowers and candles are placed near the Christmas market in Berlin

Slovački premijer Robert Fico, čija zemlja predsjeda EU-om, u utorak je kazao da je napad u Berlinu "posljednja kap koja je prelila času strpljenja" u migrantskoj krizi u Europi i da će "europska javnost s pravom očekivati prilično jače (protuuseljeničke) mjere."

Matthew Goodwin, iz instituta Chatham House, smatra da su takvi napadi "velika prilika" za "radikalnu desnicu" da stavi naglasak na pitanje sigurnosti.

"U velikom dijelu Europe, radikalna desnica sve češće povezuje migrantsku krizu sa sigurnošću", uz svoje tradicionalne poruke usmjerene protiv elita i imigracije, rekao je.

Flowers and posters are placed at the scene where a truck ploughed into a crowded Christmas market in the German capital last night in Berlin

Čelnica francuske krajnje desnice Marine Le Pen postavlja tako pitanje: "Koliko još treba pokolja i mrtvih prije nego vlade prestanu puštati tolike migrante u naše zemlje bez granica?"

Njezin zamjenik Florian Philippot rekao je za francusku televiziju da su se militanti Islamske države infiltrirali u Europu zajedno s migrantima.

"Kada se islamistički teroristi infiltriraju u migrantski val, imamo dužnost zaustaviti taj val", rekao je, dodajući da je Merkelina politika otvorenih vrata prema migrantima "neodgovorna".

German Chancellor Angela Merkel lays flowers at the Christmas market in Berlin

Njemačka populistička stranka Alternativa za Njemačku (AfD) također nije gubila vrijeme da okrivi Merkel.

"Krugovi u kojima se takva djela mogu razvijati nemarno su i sustavno uvezeni u zadnjih godinu i pol", kazala je čelnica stranke Frauke Petry.

"Njemačka više nije sigurna. Kancelarka bi vam to trebala reći. Ali budući da neće, onda ću reći ja", kazala je, pozivajući na uspostavu "kontrole nad njemačkim teritorijem, bez ikakvih pitanja".

Horst Seehofer, vođa CSU-a, poručio je: "Dugujemo žrtvama i cijeloj javnosti da preispitamo i prilagodimo našu kompletnu imigracijsku i sigurnosnu politiku."

Jedino je austrijska krajnje desna Slobodarska stranka nešto opreznija i ne povezuje napad izravno s Merkelinim politikama, barem dok se dovrši istraga.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...
Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH