Obavijesti

News

Komentari 919

Izgubili smo Savudrijsku valu, ali smo dobili Joška Jorasa

Izgubili smo Savudrijsku valu, ali smo dobili Joška Jorasa
12

Arbitražni sud za granični spor između Hrvatske i Slovenije odlučio je da Slovenija kroz hrvatske teritorijalne vode dobije spojnicu, takozvani junction, svojih teritorijalnih voda i međunarodnog mora

VIDEO

Slovenija će dobiti sve što hoće na moru, ali će izgubiti ponešto na kopnu, rekao je predsjednik Arbitražnog suda Gilberto Guillaume 2015. godine slovenskom članu suda Jerneju Sekolecu. On je to dojavljivao predstavnici slovenske vlade, a kad je stvar otkrivena, izbio je skandal, nakon kojeg je Hrvatska napustila arbitražu. Današnja presuda bila je upravo onakva kakvu je predsjednik Suda obećao Slovencima!

Slovenija je dobila tri četvrtine Piranskog zaljeva i prolaz (junction) prema otvorenome moru. To je poseban koridor širok dvije i pol nautičke milje koji se nalazi u hrvatskim teritorijalnim vodama. Do zaključenja ovog izdanja 24sata predstavnici slovenske vlade nisu reagirali na presudu.

Što se tiče Svete Gere, sud ju je priznao kao nedvojbeno hrvatski teritorij. Prema odluci suda, Slovenci ne smiju ostati na Svetoj Geri, ali sud nema ovlasti ni instrumente kojima bi ih na to prisilio, kao što nema niti instrumente kojima bi Hrvatsku prisilio na napuštanje onih dijelova akvatorija Savudrijske vale koje je ovom presudom dodijelio Sloveniji. To znači da neće postojati jedinstven pravni režim rješavanja problema u Vali, odnosno da su mogući incidenti.

Slovenija ima izlaz na more

Što se tiče akvatorija i pitanja koridora, odnosno “junciona”, sudac je rekao:

- Režim koji je određen za pojas junction odgovara uputama obiju strana. Ima za cilj jamčiti integritet hrvatskog teritorijalnog mora, ali i slobodu komunikacije Slovenije s otvorenim morem. Sloboda komunikacije uključuje i slobodu navigacije, nadlijetanja, polaganja podzemnih cijevi i kabela te drugih prava određenih međunarodnim pravom...

Uživanje ovih prava - nastavio je sudac - ne odnosi se samo na Sloveniju nego i na brodove i letjelice koje lete i plove pod svim drugim zastavama. Zrakoplovi i brodovi imaju pravo koristiti područje junctiona kad putuju prema Sloveniji i iz Slovenije. Sloboda ne uključuje eksploataciju i upravljanje prirodnim resursima niti provođenje znanstvenih istraživanja.

Nema slobode eksploatiacije

- Kako bi se osigurao pošten rezultat, tribunal smatra kako je neophodno da područje junctiona bude područje gdje Hrvatska ima pravo reagirati na zahtjeve časnika ili diplomacije za pomoć. Isto, može imati i ovlasti po pitanju žrtava na moru.
U svakom slučaju prava i obveze strana unutar režima junctiona moraju biti nešto što se vodi dobrom vjerom, zaključili su.
Junction će biti širok oko 2,5 nautičkih milja. Tribunal zaključuje da junction označava fizičku lokaciju između dva ili više područja, a u ovom slučaju tribunal definira tu riječ kao vezu između teritorijalnog mora Slovenije i područja izvan teritorijalnog mora Hrvatske i Italije.

Strane rade u dobroj vjeri

Diplomatske reakcija na presudu nisu bile baš diplomatične.
Službeni Berlin neuobičajeno je oštro pokušao utjecati na to da Zagreb prihvati odluku suda.
- S gledišta njemačke vlade, odluke arbitražnih sudova moraju se poštovati te ih stranke moraju implementirati. Države članice EU moraju prednjačiti dobrim primjerom - priopćilo je njemačko veleposlanstvo prije izricanja presude. Akademik Davorin Rudolf za Novu TV rekao je da se Angela Merkel ne bi trebala petljati u bilateralne odnose.

- Mi se nismo petljali u spor Njemačke s Danskom i Nizozemskom, pa neka se ni ona ne petlja u naše sporove, pogotovo kad nije ni pročitala odluku suda. Gospođa Merkel neka se liši zabluda da nam može bilo što diktirati - kaže Rudolf. Amerika je presudu “primila k znanju”, ali je i dalje ostala kod stava da Hrvatska i Slovenija spor trebaju riješiti bilateralno.

- Jasno smo rekli i Sloveniji i Hrvatskoj da nećemo zauzimati stranu u ovom sporu. Vlade ovih dviju zemalja, koje su obje članice NATO-a, trebale bi riješiti svoja bilateralna pitanja i sigurni smo da će tako i biti. Ohrabrujemo obje strane da žurno pronađu rješenje - priopćilo je veleposlanstvo SAD-a.

Joško Joras je doslovce pobjesnio kad je čuo da mu je hiža arbitražom ostala u Hrvatskoj i postala kuća, pa je oko 15 sati otišao u nepoznato. U jednom trenutku je ispred Jorasove kuće bilo čak sedam novinarskih ekipa iz Slovenije i Hrvatske. Nakon nekog vremena Joras se “skulirao” i vratio, nepomiren s idejom da ipak živi u Hrvatskoj.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:20

POGLEDAJTE ŠTO KAŽE MILJENIĆ NA ODLUKU:

Arbitražu ne priznajemo i Joras nije naš! Gostu studiju: Orsat Miljenić, bivši ministar pravosuđa Voditelj: Boris Rašeta

Posted by 24sata on 29. lipnja 2017


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 919
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa