Obavijesti

News

Komentari 2

Njemačka vlada Lufthansi pomaže s devet milijardi eura

Njemačka vlada Lufthansi pomaže s devet milijardi eura
1

Uvjeti sporazuma uključuju odricanje od budućih isplata dividendi i ograničenja plaće uprave, objavila je Lufthansa, dodajući da će vlada imenovati dva člana nadzornog odbora

VIDEO

Njemačka vlada osigurala je devet milijardi eura pomoći aviokompaniji Lufthansa kako bi prebrodila koronakrizu a zauzvrat je osigurala udio koji će joj osigurati pravo veta u slučaju neprijateljske ponude za preuzimanje.

To je najveći iznos njemačke državne pomoći kompanijama a vlada kacelarke Angele Merkel želi njime zaštititi radna mjesta, ističe Reuters.

Berlin će za devet milijardi eura dobiti 20 posto udjela u kompaniji a prema paketu pomoći uložit će i 5,7 milijardi eura u dionice bez prava glasa

Dio tih dionica mogao bi biti pretvoren u dodatni 5-postotni vlasnički udio kako bi se kompaniju zaštitilo od eventualnog neprijateljskog preuzimanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Država se time također štiti od mogućnosti da Lufthansa ne plati kuponske kamate, koje ove i iduće godine iznose četiri a do 2027. rastu na 9,5 posto.

Vlada inače namjerava prodati udio u Lufthansi do kraja 2023. godine. 

"Potpora koju pripremamo vremenski je ograničena", rekao je ministar financija Olaf Scholz.

Lufthansa će od lipnja ponovno letjeti za Dubrovnik i Veneciju
Lufthansa će od lipnja ponovno letjeti za Dubrovnik i Veneciju

"Kad tvrtka ponovno stane na noge, država će prodati svoj udio i nadamo se ... malom profitu koji će nam omogućiti pokrivanje financiranja mnogih, mnogih zahtjeva koje sada moramo ispuniti, ne samo u ovoj kompaniji", dodao je Scholz.

"Ovo će spriječiti rasprodaju Lufthanse", rekao je ministar ekonomije Peter Altmaier, dodavši da će time zaštititi tisuće radnih mjesta.

Uvjeti sporazuma uključuju odricanje od budućih isplata dividendi i ograničenja plaće uprave, objavila je Lufthansa, dodajući da će vlada imenovati dva člana nadzornog odbora, te jednog člana revizijskog odbora.

Lufthansa će odvojeno od državne razvojne banke KfW i privatnih banaka dobiti trogodišnji zajam od tri milijarde eura.

Sporazum još moraju odobriti dioničari Lufthanse i Europska komisija. 

Altmaier nije želio navesti pojedinosti pregovora s Europskom komisijom, rekavši tek da će uvjeren da će Bruxelles dati zeleno svjetlo. 

"Kontaktirali smo Bruxelles vezano za sve velike pakete pomoći kojima smo spriječili milijune nezaposlenih i stečajeve mnogih tvrtki. Na kraju su sve odobrili... što mi ulijeva nadu da ćemo naći rješenje i za ovaj slučaj", rekao je Altmaier na javnoj televizijskoj postaji ARD.

Pokreću flotu: Lufthansa od lipnja opet leti za Dubrovnik
Pokreću flotu: Lufthansa od lipnja opet leti za Dubrovnik

Njemačka još razgovara s Europskom komisijom o tome kojih će se kapaciteta u zračnim lukama morati odreći kako pomoć Lufthansi ne bi poremetila tržišno natjecanje, kazao je za Reuters neimenovani upućeni izvor.

"Provjera je izuzetno temeljita jer je to prvi veliki paket pomoći u vrijeme pandemije koji uključuje vlasnički udio u kompaniji", rekao je izvor.

Njemačka vlada desetljećima je prodavala vlasničke udjele u kompanija a u njezinom su vlasništvu još uvijek veliki udjeli u nekadašnjim državnim monopolima poput Deutsche Posta i Deutsche Telekoma.

Berlin još ima i 15-postotni udio u Commerzbanku, kojeg je preuzeo za vrijeme globalne financijske krize.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina