News

Komentari 25

Njemačka zaplijenila superjahtu sankcioniranog ruskog oligarha

Njemačka zaplijenila superjahtu sankcioniranog ruskog oligarha

Sestra, na koju je Usmanov neizravno prenio imovinu, također je sankcionirana od strane Europske unije i Velike Britanije

Njemačka je zaplijenila najveću superjahtu na svijetu nakon što je ''opsežnom istragom'' utvrđeno da pripada sestri sankcioniranog oligarha Alishera Usmanova.

Southampton, England, UK. 18.05.2021.  Super yacht Dilbar 15,917 tonnes, owned by Russian billionare Alisher Usmanov departing the Port of Southampton

Naime, njemačka savezna policija je priopćila da je zaplijenila Dilbar vrijedan 600 milijuna dolara nakon što su istragom razotkrili pravo vlasništvo nad jahtom. Jahta plovi pod zastavom Kajmanskih otoka i registrirana je na tvrtku na Malti, porezne oaze koje preferiraju ultrabogati kako bi sakrili svoje bogatstvo.

Njemačke vlasti rekle su da su utvrdile da je jahta u konačnici u vlasništvu Usmanove sestre Gulbakhor Ismailove.

Yacht "Dilbar

Usmanov je inače telekomunikacijski magnat kojega je Velika Britanija prošli mjesec sankcionirala. Milijarder koji je imao značajne interese u engleskim nogometnim klubovima Arsenal i Everton već je bio sankcioniran od strane Europske unije i SAD-a.

Ismailova je, zajedno s još jednom sestrom, također podvrgnuta sankcijama Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je rekla da je Usmanov "neizravno prenio imovinu na Ismailovu, ostavljajući svoju sestru kao jedinu stvarnu vlasnicu jahte Dilbar".