News

Komentari 0

Njemački desničarski AfD slavi 10. godišnjicu postojanja, građani planiraju prosvjed

Njemački desničarski AfD slavi 10. godišnjicu postojanja, građani planiraju prosvjed

Razne udruge, sindikati i stranke žele demonstrirati oko dvorane u kojoj će se održati proslava, priopćila je policija. Najavljeno je i zatvaranje ceste, a ne mogu se isključiti ni druga zatvaranja, navodi se

Krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) slavi u ponedjeljak svoju 10. godišnjicu postojanja, dok se istodobno planiraju prosvjedi protiv stranke koju njeni brojni protivnici smatraju prijetnjom demokraciji.

Stranka očekuje okupljanje oko 300 članova koji će sudjelovati u obilježavanju godišnjice formiranja u Koenigsteinu, na periferiji Frankfurta, a u ceremoniji bi trebao sudjelovati i počasni predsjedatelj Alexander Gauland, navodi njemačka agencija Dpa.

Razne udruge, sindikati i stranke žele demonstrirati oko dvorane u kojoj će se održati proslava, priopćila je policija. Najavljeno je i zatvaranje ceste, a ne mogu se isključiti ni druga zatvaranja, navodi se.

Očekuje se da će u prosvjedu sudjelovati i članovi stranke Zelenih. Miriam Dahlke, čelnica stranke u regionalnom državnom parlamentu, optužila je AfD da već cijelo desetljeće gazi demokratske vrijednosti i raspiruje mržnju unutar i izvan parlamenta.

AfD je započeo kao stranka koja se protivila politici spašavanja slabijih zemalja, poput Grčke, tijekom europske ekonomske krize koja je započela 2009.

Njena popularnost narasla je na problematici migranata u doba i nakon velikog migrantskog vala koji je preko Balkana stigao u Europu, posebice Njemačku.

Potom je nastavila rasti promičući antivaksersku politiku u vrijeme pandemije koronavirusa.

Alternativa za Njemačku u međuvremenu se pomaknula toliko udesno da je sada pod prismotrom njemačkog Saveznog ureda za zaštitu ustava, koji vjeruje da ima dovoljno pokazatelja protuustavnih nastojanja AfD-a.

Stranka je posebno popularna u istočnim njemačkim državama. Suvoditeljica AfD-a Alice Weidel ranije je izjavila da smatra realnom šansom da njena stranka uđe u vlast i pomogne tamošnjoj vladavini 10 godina nakon osnivanja, posebice s obzirom na snažnu potporu u anketama u istočnoj Njemačkoj.

Do sada je njemačka konzervativna Kršćansko-demokratska unija (CDU), hipotetski partner s gledišta AfD-a, isključila suradnju s desničarskim populistima.

S izuzetkom pokrajine Schleswig-Holstein, stranka njemačke krajne desnice zastupljena je u svim njemačkim pokrajinskim parlamentima, a od 2017. i u Bundestagu.

 

Najčitaniji članci