News

Komentari 156

Elizabetu Mađarević povukli iz veleposlanstva i suspendirali je

Elizabetu Mađarević  povukli iz veleposlanstva i suspendirali je

Prva tajnica hrvatskog veleposlanstva u Berlinu je pisala na društvenim mrežama o "bijeloj Europi" i zbog islama je prozivala njemačku kancelarku Angelu Merkel

Elizabeta Mađarević suspendirana je i povučena s mjesta prave tajnice veleposlanstva u Berlinu, a Inspekcija Ministarstva vanjskih i europskih poslova predložila je da joj se izrekne najteža disciplinska mjera, a to je otkaz, piše Jutarnji list.

Njemački mediji su šokirani izjavom hrvatske diplomatkinje

Post Elizabete Mađarević, prve tajnice hrvatskog veleposlanstva u Berlinu postao je tema i u njemačkim medijima. DPA piše kako je diplomatkinja 8. kolovoza, pored slike hrvatskog Jadrana, napisala: "Čista i autentična Europa. Samo bijeli Europljani, kako je bilo prije samo 30 godina u cijeloj Europi. Ovo bi trebala biti dobra reklama za odmor. Netko bi pomislio da to više nije moguće, ali na sreću jest”.

- Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova se distanciralo i oštro je odbacilo takve izjave i diplomatkinju je pozvalo na razgovor u Zagreb. Sve se događa uoči hrvatskog predsjedanja Europskom unijom koje počinje iduće godine - navodi DPA. Pišu i kako je Mađarević najprije rekla kako je kako privatna osoba izrazila svoje mišljenje da bi kasnije tvrdila da su joj hakirali profil. DPA navodi i Index koji tvrdi da Elizabeta Mađarević već godinama širi rasističke i ksenofobne ideje internetom.

Zbog islama je prozivala njemačku kancelarku Angelu Merkel te joj zamjera “nedostatak vlastite kulture” zbog izjave da islam pripada Njemačkoj. O ovom slučaju su izvijestili i Stern, der Standard, Handelsblatt, Neue Dresdner Nachrichten, ali i austrijski mediji poput Kronen Zeitunga. 

Najčitaniji članci