Njemački Zeleni žele početi pregovore za koalicijsku vladu | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 0

Njemački Zeleni žele početi pregovore za koalicijsku vladu

Njemački Zeleni žele početi pregovore za koalicijsku vladu

Svoj pristanak početku dubljih pregovora o koaliciji na čelu sa SPD-om i kancelarskim kandidatom Olafom Scholzom odmah potom je dao i FDP

VIDEO

Njemačka stranka Zeleni želi započeti pregovore sa Socijaldemokratskom strankom Njemačke (SPD) i Liberalno-demokratskom strankom (FDP) oko formiranja koalicijske vlade, a svoj pristanak na pregovore o stvaranju tzv. semafor-koalicije potvrdio je i FDP, priopćeno je u srijedu.

"Došli smo do zaključka da je smisleno, posebice nakon zajedničkih pozicija koje su se iskristalizirale nakon početnih razgovora, nastaviti pregovore sa SPD-om i FDP-om", rekla je dopredsjednica Zelenih Annalena Baerbock.

Svoj pristanak početku dubljih pregovora o koaliciji na čelu sa SPD-om i kancelarskim kandidatom Olafom Scholzom odmah potom je dao i FDP.

Industrijalci: Ne želimo ponoviti 2017. kada je Njemačka pola godine čekala na novu vladu
Industrijalci: Ne želimo ponoviti 2017. kada je Njemačka pola godine čekala na novu vladu

"FDP će prihvatiti ponudu pregovora o koaliciji sa SPD-om i Zelenima", rekao je član predsjedništva FDP-a Hans-Ulrich Ruelke nakon sastanka predsjedništva u srijedu ujutro.

Ruelke je međutim ostavio otvorenom mogućnost i za pregovore s demokršćanskom Unijom CDU/CSU o sastavljanju tzv. Jamajka-koalicije s demokršćanima, Zelenima i liberalima.

"Današnja odluka o pregovorima s SPD-om i Zelenima ne znači da je 'Jamajka' isključena", rekao je Ruelke.

Predsjednik FPD-a Christian Lindner kazao je u srijedu kako već sutra želi započeti razgovore.

Nakon parlamentarnih izbora 26. rujna SPD je s 25,7 posto glasova izišao kao pobjednik. Unija CDU/CSU je s 24,1 posto ostvarila najslabiji rezultat u povijesti. Zeleni su na trećem mjestu s 14,8 te FDP s 11,5 posto.

Zeleni i FDP su isprva odmah nakon izbora vodili međusobne pregovore o zajedničkim pozicijama i izgledima za stvaranje koalicije ili sa SPD-om ili s Unijom.

Kakvi su, doista, neočekivani pobjednici izbora u Njemačkoj: Tek malo socijalno osjetljiviji...
Kakvi su, doista, neočekivani pobjednici izbora u Njemačkoj: Tek malo socijalno osjetljiviji...

FDP je otvoreno podržavao ulazak u koaliciju s Unijom, ali nakon što su s povjerljivih razgovora predsjedništva liberala i demokršćana u javnost procurili detalji pregovora FDP je izrazio žestoku kritiku na račun stanja unutar Unije koja se nakon poraza na izborima nalazi u krizi.

Kancelarski kandidat SPD-a Olaf Scholz najavio je prije kako je cilj njegove stranke formiranje vlade sa Zelenima i liberalima do kraja godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Hrvatska se kuha, temperature idu blizu 40 °C:  Pogledajte što nam se sprema ostatak tjedna
OSTAJE CRVENI ALARM

Hrvatska se kuha, temperature idu blizu 40 °C: Pogledajte što nam se sprema ostatak tjedna

Za utorak je crveno upozorenje na snazi za osječku, zagrebačku, karlovačku, kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku regiju zbog vrućina. Za osječku i zbog grmljavinskih nevremena...
Elitni snajperist tvrdi: Atentator na Trumpa imao je pomoć. Ovo mi nema smisla, nemoguće je...
KRUŽE TEORIJE

Elitni snajperist tvrdi: Atentator na Trumpa imao je pomoć. Ovo mi nema smisla, nemoguće je...

Čim sam vidio što se dogodilo, odmah mi nije imalo smisla. Ne možete se, u sred bijela dana, samo popeti na krov nekih stotinjak metara od predsjednika, priča bivši snajperist...