Obavijesti

News

Komentari 20

Njemačkog speleologa iz špilje spašavaju i dvije naše heroine

Njemačkog speleologa iz špilje spašavaju i dvije naše heroine
9

Hrvatski tim helikopterom je stigao do spilje. Nadaju se da će izvući Nijemca do petka. U spašavanju sudjeluju i Petra Kovač Konrad (35) i Ana Bakšić (51)

VIDEO

Posebna je čast sudjelovati u ovakvim akcijama. Ubijalo nas je čekanje, ali sad smo tu, govori nam Petra Kovač Konrad (35) iz GSS-a.

Ona i Ana Bakšić (51) jedine su među 26 hrvatskih spasilaca koji sudjeluju u zahtjevnoj akciji izvlačenja ozlijeđenog Johanna Westhausera (52) iz najdublje njemačke jame. Ana i još devet naših spasilaca u utorak su trebali ući u špilju, a ostatak ekipe čekao je u stožeru u mjestu Berchtesgaden. Hrvatski tim prevezli su helikopterom do ulaza spilje, a uz njih je i oprema te je sve spremno za intervenciju u spilji. HGSS je sa sobom donio 2,5 kilometara špage i oko tonu opreme.

Radimo isto što i naši kolege. Ako se treba dignuti neki teški teret ili nešto slično, to će oni odraditi; odnosi su ravnopravni

- Ana je majka speleospašavanja, prva žena u GSS-u, iskusna je i godinama se bavi istraživanjima dubokih jama. Sudjelovala je u puno akcija. Ona je zmaj i s pravom je ovdje - hvale je kolege iz GSS-a. 

Njima je najteže bilo čekati u Hrvatskoj. Bili su tjedan dana u pripravnosti, a onda je u ponedjeljak stigao poziv da dođu u Njemačku pomoći kolegama izvući ozlijeđenog speleologa. 

Johann Westhauser već je deset dana pod zemljom. Sad je stabilno i bolje, no i dalje je u velikim bolovima. Njega je na dubini od oko 1000 metara pogodio kamen i ozlijedio ga. Speleologa bi mogli izvući do petka ujutro.

Hrvatski tim preuzeo spašavanje

Hrvatski spašavatelji su u utorak oko 21 sat dobili poziv da se spuste u jamu. Njih desetero koji su i bili gore spustit će se odmah. 

Naši GSS-ovci pomoći će kolegama da zajedničkim snagama prođu kroz komplicirani meandar jame i dođu do bivka 1. 

Akcija i u srijedu ujutro ide po planu. Hrvatski tim ušao je unutra te su preuzeli spašavanje ozlijeđenog Johanna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca