Obavijesti

News

Komentari 339

Anto Nobilo: Srbija i Crna Gora stoje iza ubojstva Đurekovića

Anto Nobilo: Srbija i Crna Gora stoje iza ubojstva Đurekovića
3

U Srbiji sam otkrio sve. Hrvatske službe sigurnosti u ubojstvu Đurekovića nisu sudjelovale. To je povijesna istina. Dat ćemo dovoljno dokaza, tvrdi odvjetnik Nobilo

VIDEO

Hrvatska državne sigurnosne službe nisu sudjelovale u ubojstvu Stjepana Đurekovića, već su odgovorne Srbija i Crna Gora, rekao je u emisiji '60 minuta s Tihomirom Ladišićem  ' na 24sataTV-u odvjetnik Josipa Perkovića, Anto Nobilo.

Rekao je kako misli da je neprimjereno da se osnivaju nekakva saborska povjerenstva i da se u njima pokušavaju riješiti pravosudni slučajevi. 

- Ove situacije su višeslojne. Vi tu imate ubojstvo, imate obavještajni prsten, imate i politički prsten koji se vuče sve do danas. Tu svatko ima svoje interese - kaže Nobilo. 

'Ovime se želi naštetiti SDP-u koji toga nije ni svjestan'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ovo je pokrenuto da bi se naštetilo SDP-u. Zločin koji je evidentno napravljen od strane Beograda i Crne Gore, okrenut je i nasilno je odgovornost prebačena na Hrvatsku i SDP, a ni sam SDP nije toga svjestan - kaže Nobilo. 

'Ako prihvate njemačko zakonodavstvo, dižem ustavnu tužbu'

Objasnio je da u sadašnjim okolnostima nema izručenja, ali ističe kako se još uvijek ne zna što će biti s ustavnim promjenama. 

- S tim promjenama mi moramo računati i uzeli smo u obzir sve scenarije. Mi kroz par mjeseci možemo ponovno prolaziti sve ovo. U ovom trenutku nema procesnih osnova za izručenje, ali ako donesu odluku i ako dođe do promjene Ustava možemo se ponovno naći u ovoj situaciji i ponovno raspravljati o izručenju - rekao je i dodao da će, ako se prihvati njemačko zakonodavstvo i shvaćanje zastare, smatrati da je povrijeđeno ustavno pravo Josipa Perkovića da bude kao i svi jednak pred zakonom. 

- U tom slučaju podići ću ustavnu tužbu - kaže Nobilo. 

Nema suradnje s odvjetnikom Zdravka Mustaća

Na pitanje koordinira li obranu Perkovića s obranom Zdravka Mustaća, Nobilo kaže kako nema nikakve koordinacije. 

- Ni ne poznajem odvjetnika Zdravka Mustaća, ali znam činjenice, a one su da Hrvatska u svemu nije sudjelovala - kaže Nobilo. 

'Ako Perkovića izruče, pucat ćemo iz svih oružja'

Ipak, u slučaju da sud donese odluku o izručenju, odvjetnik Nobilo najavljuje borbu. 

- Ako se donese takva odluka, idemo u boj, idemo u sudski postupak. Nijemci relativno brzo rade postupke, unutar pet do šest mjeseci sve bi moglo biti gotovo. A u tom smislu više nema štednje, pucat ćemo iz svih oružja - poručio je.

- Političari su se previše bavili ovim slučajem. Jedan pravosudni slučaj oni su pokušavali rješavati političkim sredstvima pa su mijenjali zakone i slično. Sada kada je došao 1. siječnja i cijela stvar je postala pravosudna svi su odahnuli -  rekao je Nobilo.

'Ako prizna, Perkovića u Njemačkoj čeka tri godine zatvora'

Nobilo je rekao da se još u svibnju 2013. našao sa njemačkim saveznim državnim odvjetnikom koji je kazao da bi Perković, u slučaju da ga izruče i da pred sudom prizna krivnju, dobio tri godine zatvora. Ali da bi ga vjerojatno nakon šest mjeseci prebacili na odsluženje kazne u Hrvatsku i nakon nekog vremena bi postojala mogućnost pomilovanja. 

- Ali ni u jednom postupku priznanje krivnje ne dolazi u obzir - rekao je Nobilo.

'Zastara u domaćem pravu apsolutna je zapreka za izručenje'

Prije emisije Nobilo je u izjavi za 24sata TV rekao kako u domaćem zakonu koji regulira europski uhidbeni nalog članak 20. kaže kako je zastara u domaćem pravu apsolutna zapreka za izručenje

- To je osnova i u današnjim okolnostima kada zasigurno znamo da je nastupila zastara ona mora biti zapreka za uhićenje - rekao je Nobilo. 

Dodao je kako je pripremio elaboraciju, ali i brojne slučajeve iz Europe u kojima su sudovi donosili iste odluke. Sve će, kaže, iznijeti pred izvanraspravno vijeće.

'Ni Perković nije znao tko je ubio Đurekovića'

Kazao je i kako Perković svih ovih godina nije ni znao tko je ubojica Stjepana Đurekovića. 

- Faktičke elemente o tome sam dobio tijekom turneje u Srbiji. U dogovoru s njime kome i kada ići dobio sam sva imena. Pokušat ćemo dokazati da hrvatske službe sigurnosti u tome nisu sudjelovale. To je povijesna istina. Dat ćemo dovoljno dokaza i pokazati koje su institucije u tome sudjelovale - rekao je i dodao kako ne vjeruje da će dokazivati tko je ubojica. 

- Nije naše da dokazujemo nečiju krivnju - zaključio je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 339
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a