Obavijesti

News

Komentari 77

KFOR poslao vodene topove na barikade, stanje je napeto...

KFOR poslao vodene topove na barikade, stanje je napeto...
12

KFOR ne odustaje od akcije rušenja barikada na sjeveru Kosova, a Srbi ne odustaju od obrane barikada. Vlast u Beogradu poručuje da napetost mora što prije završiti

VIDEO

KFOR je rano jutros nastavio helikopterima dovoziti vojnike na granične prijelaze, a Srbi koji dežuraju na barikadama u mjestima Jagnjenica i Zupče (općina Zubin Potok) upozoreni su kako su borbena vozila s portugalskim i njemačkim vojnicima KFOR-a krenula prema njima. U selu Zupče već su uklonili bodljikavu žicu ispred barikade koju drže Srbi.

Oko 10 sati oglasila se sirena, nakon što su stigla vozila KFOR-a s vodenim topovima. U Jagnjenici se vodeni topovi nalaze na 300 metara od barikade. 

- KFOR se spreman vodenim topovima razbiti okupljeni narod na barikadi u mjestu Jagnjenica, rekao je predsjednik općine Zubin Potok, Slaviša Ristić.

Mediji s mjesta događaja javljaju kako je na barikadama sve više Srba, no, "situacija je mirna, ali napeta". U Zupče je stiglo još nekoliko srpskih kamiona natovarenih balvanima koji su ojačali barikadu.

U južnom djelu Kosovske Mitrovice od ponoći je stacionirano 80 vojnika i četiri transportna vozila KFOR-a. Mađarski vojnici, koji su dio tima za brzo reagiranje, stigli su iz Prištine i čekaju daljnja naređenja. Prema pisanju Blica, došlo je stotinjak različitih vozila koja su raspoređena. Najveći dio, njih 74, nalaze se u albanskom selu Košutovo.

Drevs: Dužni smo osigurati slobodu kretanja

Zapovjednik KFOR-a Erhard Drevs rekao je danas okupljenim Srbima kraj blokade u selu Zupče da je, prema Rezoluciji 1244, KFOR dužan osigurati slobodu kretanja za sve na Kosovu i da će to učiniti zbog nesmetanog kretanja ljudi, kao i gospodarstva i turizma, javlja B92.

Dijeli ih četiri kamiona

Srbi na barikadama u selima Jagnjenica i Zupče na sjeveru Kosova proveli su noć u automobilima, šatorima i oko vatre koju su zapalili na nekoliko mjesta. Tijekom noći nije bilo nikakve akcije KFOR-a, prenosi Radio KiM. Albanski mediji su jutros objavili da je KFOR uklonio barikade na graničnom prijelazu Brnjak.

U Jagnjenici pobunjene Srbe i vojnike KFOR-a dijele četiri kamiona s teretom. Kamini su prepreka konvoju koji je u četvrtak ujutro pokušao tim pravcem stići na granični prijelaz Brnjak. KFOR je, podsjetimo, pokušao ukloniti barikade u Jagnjenici, ali nisu uspjeli zbog prosvjeda.

>>> Srbin ubijen, još dvojica teško ozlijeđena u pucnjavi

Srbin prijavio da su ga pretukli pripadnici ROSU

Srbin iz Gračanice prijavio je da su ga u četvrtak oko 19.30 pretukli pripadnici specijalne jedinice kosovske policije (ROSU) na cesti Priština-Mitrovica. Navodno su ga u autu zaustavila šestorica pripadnika ROSU koji su ga prvo maltretirali, a zatim pretukli. Poderali su mu vozačku dozvolu i uništili tablice, piše Blic.

U prosvjedima više od 30 ozlijeđenih

Albanac je u četvrtak oko 12.30 sati pucao na tri Srbina u mjestu Dobruša kraj Peći. Jedan (47) je ubijen, a dvojica su u teškom stanju prebačena u bolnicu u Mitrovici. Incident je dodatno uzburkao strasti na Kosovu jer su snage KFOR-a u zoru počele uklanjati srpske barikade u Jagnjenici na sjeveru države. Prije toga su suzavcem rastjerali oko 150 srpskih prosvjednika koji su ih pokušali zaustaviti. 

U sukobima je ozlijeđeno osmero pripadnika međunarodnih snaga i 30-ak prosvjednika. Srbi su prosvjedovali diljem države.

Nemiri na Kosovu izbili su 16. rujna kad je kosovska vlada počela razmještati carinike i policajce na granične prijelaze Jarinje i Brnjak. Srbi su blokirali granice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije