Obavijesti

News

Komentari 2

Noćenja turista porasla za 39 posto od svibnja prošle godine

Noćenja turista porasla za 39 posto od svibnja prošle godine
1

U prvih pet mjeseci, kako izdvajaju iz Glavnog ureda HTZ-a, stranci su u hrvatskom turizmu bili uobičajeno u većini - došlo ih je 2,9 milijuna i ostvarili su 9,9 milijuna noćenja

VIDEO

U Hrvatskoj su u svibnju zabilježeni veliki porasti turističkih dolazaka i noćenja, od 30 i gotovo 40 posto u odnosu na lanjski svibanj, što je pridonijelo da i prvih pet mjeseci završe s porastom dolazaka od 19 posto, a noćenja 24 posto, pokazuju u utorak objavljeni podaci Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Po podacima iz sustava eVisitor i eCrew (nautika), Hrvatsku je u svibnju posjetilo 1,7 milijuna turista, koji su ostvarili 6,5 milijuna noćenja, dok je u prvih pet mjeseci ostvareno 3,6 milijuna turističkih dolazaka i 11,6 milijuna noćenja.

U prvih pet mjeseci, kako izdvajaju iz Glavnog ureda HTZ-a, stranci su u hrvatskom turizmu bili uobičajeno u većini - došlo ih je 2,9 milijuna i ostvarili su 9,9 milijuna noćenja, čime su u plusu od 22 odnosno 27 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine.

Poraste dolazaka od 10 i noćenja od 7 posto ostvarili su i domaći turisti.

"Visoki dvoznamenkasti porasti turističkog prometa u predsezoni nas vesele i potvrđuje da su naše digitalne kampanje, marketinške i PR aktivnosti na stranim tržištima za pozicioniranje Hrvatske kao cjelogodišnje destinacije vrlo dobro prihvaćene. Nastavit ćemo suradnju s ključnim inozemnim i domaćim partnerima u privlačenju gostiju izvan ljetnog dijela turističke godine, što je jedan od naših strateških ciljeva", poručio je direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić.

Ministar turizma Gari Cappelli poručuje da na zabilježene poraste svi u turističkom sektoru trebaju biti ponosni te da je to dokaz da su dosadašnje aktivnosti polučile odlične rezultate i da se turizam ne događa sam od sebe.

"Uz kontinuiran rad na povećanju kvalitete i kroz stvaranje novih ponuda veoma brzo se mogu napraviti veliki iskoraci. Vjerujem da će se fizički rezultati odraziti pozitivno i na nastavak rasta prihoda u turizmu te biti poticaj svima da zajednički nastavimo graditi uspjeh hrvatskog turizma", ističe ministar.

Istra prva

Po podacima HTZ-a, među županijama je Istra prva s 2 milijuna noćenja u svibnju te 3,4 milijuna noćenja u prvih pet mjeseci. 

Na Kvarneru i u Splitsko-dalmatinskoj županiji u prvih je pet mjeseci ostvareno 1,8 milijuna noćenja, a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 1,4 milijuna noćenja.

Slijedi Zadarska županija s 925 tisuća noćenja u prvih pet mjeseci, Zagreb s 820 tisuća, Šibensko-kninska županija s gotovo 500 tisuća te Ličko-senjska županija s 243 tisuće noćenja. 

Iz Glavnog ureda HTZ-a ističu i dobre rezultate u kontinentalnim županijama, uz podatak da je na kontinentu, bez Zagreba, ostvareno 334 tisuće dolazaka i 693 tisuće noćenja, što su porasti od 17 odnosno 15 posto u odnosu na prvih pet mjeseci prošle godine. 

Najviše noćenja u pet mjeseci uobičajeno su ostvarili turisti iz Njemačke, a poslije njih više nego dvostruko manje noćenja Austrijanci i Slovenci te potom turisti iz Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine.

Iz Glavnog ureda HTZ-a iznose i podatke za protekli produljeni vikend zbog blagdana Tijelova - od 30. svibnja do 3. lipnja Hrvatsku je posjetilo 380 tisuća turista i ostvareno je 1,5 milijun noćenja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)