Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
82 komentara

Nosi mu i ručak: Beskućniku poklonio i opremio garsonijeru

Sarajevo: Bogdanu s Baščaršije dobrotvor E.E. osigurao je krov nad glavom. U stan je uveo grijanje, opremio kupaonicu, donio namještaj i kućanske aparate

24sata/ilustracija
Foto: 24sata/ilustracija
82 komentara

U današnje vrijeme vrlo je malo pozitivnih priča, ali nadu u humanost budi jedna upravo takva koja dolazi iz susjedne Bosne i Hercegovine. Sarajlija E.E., koji je želio ostati anoniman, zbrinuo je dugogodišnjeg beskućnika s Baščaršije osiguravši mu krov nad glavom. Smjestio ga je u garsonijeru u koju je uveo grijanje, uredio kupaonicu, osigurao namještaj i sve potrebne kućanske aparate. I to nije sve, dobrotvor beskućniku svaki dan donosi ručak, voće i cigarete.

Godinama je spavao po klupama na kartonu

- Beskućnik se zove Bogdan i godinama je prisutan na Baščaršiji. Netko mu da marku, neko dvije, a godinama je spavao po klupama na kartonu. I ljeti i zimi. Sada se ne može nadiviti svom novom stanu - ispričala je za portal Klix.ba čitateljica koja je dojavila priču. 

Bogdan je rođeni Sarajlija koji je vrlo rano ostao bez roditelja. S bratom Jovanom neko je vrijeme živio u domu, ali ostao je sam nakon što mu je brat preminuo. U mladosti je znao obavljati fizičke poslove, a budući da je jako vezan za Baščaršiju i tamošnje ljude, Centar za socijalni rad nije bio sklon opciji da ga se smjesti u neko prihvatilište daleko od središta grada. 

- Godine je provodio na ulici, spavajući na otvorenom...jako se namučio - rekao je dobrotvor E.E. dodajući da je za Bogdana doznao slučajno od svoje kćeri koja ga je zapazila na putu iz škole.

'Ovo je priča o tome kako je čovjek pomogao čovjeku'

Na kraju razgovora za Klix.ba sarajevski dobrotvor naglasio je kako ne bi volio da ova priča bude nacionalno obojena, budući da je "danas ljudima zanimljivo sve što je nacionalno".

- Ovo je priča o tome kako je čovjek pomogao čovjeku. Ne mislim da sam učinio nešto posebno, to sam učinio zbog sebe jer se ja bolje osjećam. Ja ću mu dati sklonište dok je živ, a ta će garsonijera svakako ostati mojoj djeci, on je neće ponijeti gore... - zaključio je E.E.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message