News

Komentari 0

Nova Kaledonija treći put na referendumu o neovisnosti

Nova Kaledonija treći put na referendumu o neovisnosti

Nakon što je na referendumima 2018. i 2020. odbijeno odcjepljenje od bivših kolonijalnih vladara, 185,000 glasača još će jednom dobiti pitanje: "Želite li da Nova Kaledonija ostvari potpuni suverenitet"?

Nova Kaledonija u nedjelju se treći i zadnji put na referendumu izjašnjava o neovisnosti od Francuske, nakon kampanje koju su obilježili zahtjevi zagovornika neovisnosti francuskim sudovima da se glasanje odgodi zbog pandemije covida koja će ugroziti slobodno izjašnjavanje.

Novoj Kaledoniji, smještenoj otprilike 2.000 kilometara istočno od Australije, dogovorom iz 1988. omogućeno je provođenje triju referenduma o neovisnosti kako bi se smanjile tenzije u toj pacifičkoj otočnoj skupini.

Nakon što je na referendumima 2018. i 2020. odbijeno odcjepljenje od bivših kolonijalnih vladara, 185,000 glasača još će jednom dobiti pitanje: "Želite li da Nova Kaledonija ostvari potpuni suverenitet i postane samostalna?"

U pozadini glasanja nalaze se sve zategnutiji odnosi između Pariza i njegovih saveznika u regiji.

Australci su razbjesnili Francuze time što su rujnu otkazali ugovor o kupnji podmornica kako bi stupili u sigurnosni pakt s Britanijom i SAD-om.

Iza tih prijepora raste uloga Kine u regiji i stručnjaci smatraju da bi nezavisna Nova Kaledonija mogla biti podložna pekinškom utjecaju, a motivacija za to je interes Kine za njihovu rudarsku industriju.

Kina je i dosad bila najveći uvoznica novokaledonskih metalurških proizvoda, posebice nikla.

Najčitaniji članci