News

Komentari 5

Nova kriza potresa Mali u Africi: Vojnici odveli predsjednika i premijera države u vojni logor

Nova kriza potresa Mali u Africi: Vojnici odveli predsjednika i premijera države u vojni logor

Vojnici Malija, nezadovoljni novom vladom koju je najavila prijelazna vlast, prisilno su odveli predsjednika i premijera u ponedjeljak u vojni logor Kati, tijekom udara koji je potresao zemlju utonulu u duboku krizu

Jedan neimenovani vladin dužnosnik je potvrdio da su šefovi prijelazne izvršena vlasti, predsjednik Bah Ndaw i premijer Moctar Ouane odvedeni u Kati, središte vojnog aparata zemlje. 

- Predsjednik i premijer su ovdje u Katiju zbog pitanja koja se na njih odnose - rekao je jedan visoki vojni dužnosnik, prenosi agencija France presse.

Tamo su izabranog predsjednika Ibrahima Boubacara Keïtu prisilno odveli 18. kolovoza 2020. pukovnici pučisti kako bi objavili njegovu ostavku. Čini se da su isti pukovnici devet mjeseci kasnije ponovo u akciji.

Njihove namjere nisu poznate. Godine 2012. premijer Modibo Diarra, kojeg su uhitili pučisti, bio je prisiljen na ostavku.

Nešto ranije je prijelazni premijer rekao da su ga vojnici u ponedjeljak prisilno odveli predsjedniku Ban Ndawu.

- Potvrđujem: Goitini ljudi su došli po mene i doveli me predsjedniku koji živi nedaleko moje rezidencije - rekao je Moctar Ouane u kratkom telefonskom razgovoru za agenciju France aludirajući na pukovnika Assimija Goitu, sadašnjeg prijelaznog potpredsjednika.

Najčitaniji članci