Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
157 komentara

Nova luka u Zadru: Kolinda je položila vremensku kapsulu

U luci Gaženica počinje gradnja nove zgrade putničkog terminala. Kamen temeljac položila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Projekt je vrijedan 35 milijuna eura

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
157 komentara

Ovo je zasigurno u posljednjih stotinu godina, ako ne više, najveći i najznačajniji infrastrukturni projekt u Zadru, a pozitivni efekti ove luke na Grad Zadar i Zadarsku županiju osjećat će se još sigurno sto godina,  možda i više, rekao je na otvaranju radova nove zgrade putničkoga terminala u zadarskoj luci Gaženica, zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta. Dodao je kako je bio trnovit put do završetka većega dijela luke. Spomenuo je kako je gradnja počela dok je on bio ministar pomorstva, da bi dolaskom na vlast SDP-a prije pet godina projekt gotovo bio zaustavljen.

 

U projekt su, dodao je, vjerovali u Njemačkoj razvojnoj banci, koja je zgradu terminala financirala s 25 milijuna eura kredita. S troškovima PDV-a njezina će se vrijednost popeti na gotovo 35 milijuna. Ministar prometa, pomorstva i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je kako izgradnja luke i prateće infrastrukture nije važna samo za Zadar i zadarski kraj, nego i za gospodarstvo cijele države. Istaknuo je kako je broj kruzerskih gostiju ove godine, u usporedbi s lanjskom, kada je luka stavljena u funkciju, povećan za sedamdeset posto. Kamen temeljac za novu putničku zgradu, u koju će se smjestiti i prateće službe, položila je predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović.

- Ovaj projekt će Zadar postaviti i dati mu važno mjesto ne samo kao luku koja je na pola puta između Venecije i Dubrovnika, nego luku koja će imati sve veći značaj na uspravnici između Baltika i Jadrana, istaknula je predsjednica Republike. Uz kamen temeljac predsjednica je u temelje nove zgrade položila i vremensku kapsulu, koju su s uspomenama na današnjicu napunili učenici Pomorske škole Zadar. Kapsula bi trebala biti otvorena za točno pola stoljeća. 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message