Obavijesti

News

Komentari 5

Nova potpredsjednica Europske pučke stranke je Dubravka Šuica

Nova potpredsjednica Europske pučke stranke je Dubravka Šuica

Članice EPP-a izgubile su vlast u više zemalja u posljednjih nekoliko godina – Španjolskoj, Njemačkoj, Bugarskoj i Sloveniji – pa sada samo sedam od 27 čelnika država EU-a pripada pučanima

VIDEO

Dubravka Šuica iz HDZ-a izabrana je za potpredsjednicu Europske pučke stranke (EPP), odlučili su u srijedu izaslanici na kongresu te konzervativne političke grupacije u Rotterdamu.

Potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju jedna je od deset potpredsjednika najsnažnijeg kluba u Europskom parlamentu.

Zašto je slom pučana u EU prestrašio Plenkovića: Više nije siguran kako će do položaja
Zašto je slom pučana u EU prestrašio Plenkovića: Više nije siguran kako će do položaja

Dan ranije je na 27. kongresu novi predsjednik pučana postao njemački demokršćanin Manfred Weber naslijedivši bivšeg poljskog premijera Donalda Tuska.

Članice EPP-a izgubile su vlast u više zemalja u posljednjih nekoliko godina – Španjolskoj, Njemačkoj, Bugarskoj i Sloveniji – pa sada samo sedam od 27 čelnika država EU-a pripada pučanima.

Uz Šuicu, za potpredsjednike EPP-a izabrani su i nizozemska demokršćanka Esther de Lange, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabriel iz bugarskog GERB-a, europarlamentarac iz španjolske Narodne stranke Esteban Gonzalez Pons, povjerenik EK-a za proračun i administraciju Austrijanac Johannes Hahn, Andrzej Halicki iz poljske Građanske platforme, predsjednik vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta David McAllister iz njemačke Kršćansko demokratske unije, Siegfried Muresan iz rumunjske Nacionalno liberalne stranke, predsjednik finske Stanke nacionalne koalicije Petteri Orpo i bivši predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani.

Šuica: Bez zapadnog Balkana EU i Konferencija o budućnosti Europe nisu kompletni
Šuica: Bez zapadnog Balkana EU i Konferencija o budućnosti Europe nisu kompletni

Novi glavni tajnik je Thanasis Bacolas, savjetnik grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa.

Šuica: Moje imenovanje za potpredsjednicu EPP-a pokazuje koliko je HDZ jak u Europi

Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica u srijedu je rekla da njezin izbor za potpredsjednicu Europske pučke stranke (EPP) pokazuje koliko je HDZ jak i uvažavan na europskoj razini. 

Šuica je u srijedu na skupu u Rotterdamu imenovana jednom od desetero novih potpredsjednika EPP-a. Dobila je peti najveći broj glasova.

„Mislim da to pokazuje koliko je HDZ snažan na europskoj razini i koliko nas uvažavaju“, rekla je Šuica, prva u povijesti na tom položaju iz Hrvatske. 

Zahvalila je premijeru Andreju Plenkoviću koji ju je predložio za tu funkciju i „vjerovao da može proći“, pa dodala da će ovim imenovanjem „moći napraviti nešto više za našu Hrvatsku i naš HDZ“. 

Na skupu u Rotterdamu novim čelnikom EPP-a proglašen je Nijemac Manfred Weber koji je naslijedio Poljaka Donalda Tuska. Šuica je kazala kako je njegov program kompatibilan s radom EK-a.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u Nizozemskoj je rekao da je Šuičino imenovanje potvrda „njezinog uspješnog dosadašnjeg rada“ u EK-u, da to jača utjecaj HDZ-a „unutar europske obitelji“, te da je to i uspjeh Hrvatske. 

EPP je na svom skupu usvojio dokument o budućnosti Europe, kao i 14 rezolucija, među kojima je i ona o europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine. Grlić Radman je rekao da je za tu rezoluciju zaslužna Hrvatska. 

Pučani su u Rotterdamu razgovarali i o načinima daljnje pomoći Ukrajini te o njezinoj europskoj perspektivi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...