Obavijesti

News

Komentari 38

Nova uprava: 'Kodriću je Pevec 5 godina služio kao bankomat'

Nova uprava: 'Kodriću je Pevec 5 godina služio kao bankomat'

Darko Šket je digao tvrtku Pevec, ali sad izgleda da ispadaju ‘kosturi iz ormara’. Traje prava bitka suvlasnika za to tko će upravljati ovom velikom tvrtkom

VIDEO

Nakon što je izašao iz stečaja i ponovno počeo pozitivno poslovati, u trgovačkom lancu Pevec traje prava bitka suvlasnika za to tko će upravljati ovom velikom tvrtkom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:12

Zdravko i Višnja Pevec kao bivši vlasnici davno su ispali iz igre. Ostali dioničari, koji su uglavnom suvlasnici postali na ime dugova koje je Pevec ostavio, podijeljeni su u dva tabora. Dosadašnji član uprave Darko Šket, koji je izveo tvrtku iz stečaja, dobio je izvanredni otkaz, a nova uprava tvrdi da je upravo on bio produžena ruka Želimira Kodrića, vlasnika Samoborke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Kosturi iz ormara'

Na čelu nove uprave i drugog tabora je Jurica Lovrinčević, osječki menadžer koji je vodio tvrtke Bobi, Dicentra i Filir, a drugi dioničari su ga izabrali da promijeni Šketov smjer.

Iako je u javnosti križevački stečajni upravitelj Darko Šket smatran spasiteljem tvrtki, nova uprava tvrdi da je iza sebe ostavio “kosture iz ormara” i radio u interesu Kodrića, koji je imao kontrolu tvrtke iako je imao tek manji dio suvlasništva.

"Kodriću i Šketu bili smo bankomat"

- Kodriću je Pevec pet godina služio kao bankomat, uz podršku uskog kruga ljudi koji uključuje i Šketa - kaže otvoreno Lovrinčević.

Čudni putevi novca

Iako je Šketu zahvalan za sve učinjeno na početku, njemu i Kodriću ima i niz zamjerki. Kaže da je Pevec kupovao od Kodrićeve Samoborke razne materijale bez natječaja. Doduše, to nije bilo protuzakonito, no iznosi plaćeni Samoborki pokazali su se iznimno visokima, tj. na tržištu se moglo proći puno jeftinije.

- U samo dva natječaja smo dobili 5,5 milijuna jeftinije ponude od Samoborkine - objašnjava Lovrinčević.

Pevec inače posluje s dobiti, lani je imao rekordnih 24 milijuna kuna, a akumulirali su dobit iz prošlih godina. No Lovrinčević upozorava da dobit nije potpuno “čista” jer se štedjelo na ulaganjima i nije uračunato gotovo stotinjak sporova koji se nisu rješavali, a koji mogu jako opteretiti tvrtku - time su problemi samo prebačeni u budućnost.

Međutim, slučaj za koji Lovrinčević kaže da su prijavili institucijama je isplata ukupno tri milijuna kuna tvrtki Panprodukt, od čega 2,2 milijuna kuna unaprijed za brikete i pelete.

Sporna kupovina pivnice

Lovrinčević kaže da su stručne službe upozorile Šketa da se radi o rizičnoj kompaniji. Jedan šleper peleta stoji 22.000 kuna, kao i da je neopravdano platiti toliko unaprijed.

Zanimljiv slijed novca otkrio je Podravski list. Tvrtka u vlasništvu sina Zdravka Hadrovića, vlasnika Panprodukta, nakon tih isplata lani je kupila pivnicu kojoj je suvlasnik bio upravo Darko Šket.

Koje je Šketovo opravdanje za taj potez nismo uspjeli doznati jer nam se nije javljao na telefon i SMS. Podravskom listu nije htio ništa komentirati. Šket je inače tvrdio da uopće ne zna zašto je smijenjen kad je uspio podići Pevec na noge.

Porezna navodno već provjerava te transakcije. Ako su točne Lovričevićeve tvrdnje, poslovanje Peveca nije bilo transparentno.

Potpuno drugu priču ima Želimir Kodrić. Ni on nam se jučer nije javio, ali je u ranijim istupima u javnosti ustvrdio da nova uprava ide lošim putem kupovine zemljišta i gradnje novih objekata, zbog čega je bila prezadužena.

Radnici čekaju rasplet

Kodrić je pokušao ljetos kupiti Pevec, ali ga je većina ostalih malih dioničara blokirala. 
Krajem studenog zatražio je novu glavnu skupštinu na kojoj bi se isplatila dobit od 35 milijuna kuna skupljena kroz godine. On bi preko svoje tvrtke dobio najviše - 17,5 posto. Nova uprava dobit ne želi isplatiti jer smatraju da bi time tvrtka pala na koljena. Radnici, njih oko 1400, mogu samo čekati rasplet ovih događaja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji