Obavijesti

News

Komentari 4

Nova uprava Srebrnjaka pokreće gradnju Centra za translacijsku medicinu

Nova uprava Srebrnjaka pokreće gradnju Centra za translacijsku medicinu
1

Nakon mnogobrojnih prijepora oko novog kompleksa na Srebrnjaku i smjene dugogodišnjeg ravnatelja Bore Nogala, objavljen je natječaj za početak izgradnje Dječjeg centra za translacijsku medicinu

VIDEO

Dječja bolnica na Srebrnjaku je, doznajemo, objavila natječaj za gradnju Dječjeg centra za translacijsku medicinu, koja bi trebala započeti u ožujku iduće godine, a završiti u siječnju 2023.

Vrijednost radova procijenjena je na 164,5 milijuna kuna, dok cijeli projekt vrijedi 432 milijuna kuna, pri čemu ga s 85 posto sredstava financira Europski fond za regionalni razvoj, a ostatak državni proračun. 

Gradnja Centra je već dugo jedna od gorućih tema na Srebrnjaku, odnosno na cijeloj gradskoj razini, jer je dovela do sukoba između Grada i bivšeg dugogodišnjeg ravnatelja bolnice dr. Bore Nogala. On je smijenjen krajem prošle godine, dok je ugovor o financiranju Centra potpisan nekoliko mjeseci ranije, u srpnju.

Projekt postoji već cijelo desetljeće, a Nogalo je nakon smjene s dužnosti ravnatelja konstatirao kako je upravo Centar bio okidač za njegovu smjenu.

Njegova zamjenica i voditeljica europskog projekta prof. dr. Mirjana Turkalj tad je istaknula kako se problem u provedbi projekta počeo se javljati kad je Gradski ured za javnu nabavu htio preuzeti kontrolu.

Stvorio je vrhunsku bolnicu, pa su ga preko noći smijenili: Sad je još dobio i kaznenu prijavu...
Stvorio je vrhunsku bolnicu, pa su ga preko noći smijenili: Sad je još dobio i kaznenu prijavu...

Gradnja Centra kreće u zadnji čas, EU novac je na čekanju 

- Stječe se dojam da je ova smjena ravnatelja iskonstruirana da se ugrozi projekt vrijedan 60 milijuna eura, pa ćemo sigurno obavijestiti o mogućoj ugrozi ovog projekta i ekipu u Bruxellesu - rekla je Turkalj krajem prošle godine, dodajući kako je trn u oku vjerojatno i 80.000 četvornih metara zemljišta u Brestovcu koje je u vlasništvu bolnice, a nad kojim netko želi preuzeti kontrolu.

Grad Zagreb je demantirao da se Nogalovom smjenom želi zaustaviti projekt, navodno konkurentan gradnji dječje bolnice u Blatu. Grad ga, istaknuli su, podržava od 2009. godine, i u njega je dosad uložio 28 milijuna kuna.

Nakon Nogalove smjene, na mjesto ravnatelja Srebrnjaka postavljen je Ivo Dumić Čule, liječnik iz KBC-a Dubrava s iskustvom u sklopu Centra za klinička i translacijska istraživanja Medicinskog fakulteta u Zagrebu. On projekt pokreće dalje, dok je sastavljen, doznajemo, i upravni odbor koji će projekt voditi. Sve je opet pokrenuto u zadnji čas, jer novac iz EU čeka. 

Centar će nakon izgradnje biti jedini pedijatrijski translacijski centar u Europi, smješten na oko 14,5 tisuća četvornih metara uz samu bolnicu Srebrnjak, gdje su danas parking i park. Centar bi trebao zapošljavati oko 130 znanstvenika, i biti suvremena platforma tzv. translacijskih istraživanja usmjerenih na prevladavanje jaza između biomedicinskih istraživanja i kliničke prakse.

Objavom natječaja  je trenutačno najveći regionalni infrastrukturni projekt iz područja znanosti i i zdravstva ušao u iduću fazu, priopćeno je iz bolnice i Grada Zagreba. Cjelokupan iznos od 164,5 milijuna kuna ove faze će biti financiran iz EU fondova. 

- Pokretanje nove faze projekta dokaz je da smo svim snagama stali iza projekta koji ima nemjerljiv značaj za hrvatsku znanost, ali i zdravstveni sustav, kazao je povodom objave natječaja ravnatelj Dumić-Čule.  

Glavna orijentacija novog Dječjeg centra za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak bit će visokokvalitetno istraživanje koje će omogućiti unaprjeđenje postojećih te razvoj posve novih dijagnostičkih i terapijskih postupaka povezanih s učestalim dječjim bolestima, ponajprije u područjima pedijatrijske alergologije, imunologije i pulmologije.

Projektom bi se omogućilo Republici Hrvatskoj da se pozicionira na vodeću ulogu na jugoistoku Europe u istraživanjima i liječenju bolesti dišnih putova i alergija, od kojih u Europi trenutačno boluje trećina populacije u dobi od 5 do 80 godina, stoji u službenim priopćenjima. 

Srebrnjak je bez testova na koronu, a imaju uređaje za to
Srebrnjak je bez testova na koronu, a imaju uređaje za to

U upravnom odboru projekta sedam zvučnih imena iz znanosti i zdravstva

Sedmeročlani tim upravnog odbora projekta čine akademik Miroslav Samaržija, predstojnik Klinike za plućne bolesti KBC
Zagreb, akademik Slobodan Vukičević, član Svjetske akademije znanosti i umjetnost te voditelj dva velika znanstvena projekta u translacijskoj medicini financirana od strane Europske komisije. Treći je član prof. dr. sc. Boris Brkljačić, redoviti profesor i prodekan za znanost Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kao i predsjednik Europskog društva radiologa te utemeljitelj referentnog centra Ministarstva zdravstva RH za multidisciplinarni ultrazvuk u medicini. Četvrti je član prof. dr. sc. Mladen Merćep, direktor
Odjela za translacijska istraživanja u MedILS-u, od 2010. do 2012. godine voditelj odjela za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak te autor projekta Centra, peti je prof. dr. sc. Stjepan Orešković, redoviti je profesor Medicinskog fakulteta u Zagrebu, i, između ostalog, predsjednik Savjeta Centra za istraživanje i promociju najboljih zdravstvenih praksi. U upravnom su odboru i prof. dr. sc. Jurica Vuković, pročelnik Katedre za pedijatriju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te predstojnik Klinike za pedijatriju KBC Zagreb i doc. dr. sc. Marinko Rade, ravnatelj Specijalne bolnice „Martin Horvat” u Rovinju sa znanstvenim djelovanjem na Kuopio University u Finskoj, četiri puta proglašen najboljim mladim znanstvenikom od strane Finskog društva
za vertebrologiju te dvostruki dobitnik njihove godišnje nagrade za znanost. Pozicionirao je bolnicu Rovinj kao jednu od bolnica u RH s pozitivnom neto dobiti, stoji u službenom priopćenju. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"