News

Komentari 80

Stvorio je vrhunsku bolnicu, pa su ga preko noći smijenili: Sad je još dobio i kaznenu prijavu...

Stvorio je vrhunsku bolnicu, pa su ga preko noći smijenili: Sad je još dobio i kaznenu prijavu...

Nakon smjene dr. Bore Nogala javnost se pitala kako odjednom ne valja čovjek koji je otužni stacionar podigao iz pepela, i sa svojim timom u 23 godine stvorio vrhunsku bolnicu, na svjetskoj razini

Svi još pamte suze bivšeg ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, dr. Bore Nogala. Bio je najdugovječniji šef jedne zdravstvene ustanove u Hrvatskoj, s pune 23 godine ravnateljskog staža. A onda je početkom prosinca prošle godine preko noći smijenjen, nezakonito i bez legitimnih razloga.

Danas, pola godine kasnije, priča je kulminirala do te mjere da je protiv dr. Nogala, baš kao i protiv prof.dr. Mirjane Turkalj te prof.dr. Davora Plaveca, koji su bili u bivšoj upravi bolnice, sadašnja uprava podnijela kaznene prijave zbog prekovremenih sati i sati za pripravnost.

POGLEDAJTE VIDEO: Slučaj Srebrenjak


U proteklih šest mjeseci drama na Srebrnjaku nije jenjavala. Predsjednica Upravnog vijeća, prof.dr. Ana Stavljenić Rukavina, praktički svo to vrijeme nije bila dostupna za medije i jedva da je koju riječ rekla o Nogalovoj smjeni. Poznata kao Bandićeva igračica, odradila je ono što se od nje očekivalo. A nakon Nogalove smjene javnost se pitala zašto, kako odjednom ne valja čovjek koji je otužni stacionar podigao iz pepela, i sa svojim timom u 23 godine stvorio vrhunsku bolnicu, na svjetskoj razini. Nije mnogo trebalo da se konci pohvataju.

Bolnica je na iznimno privlačnoj lokaciji, a prije Nogalove smjene postala je vlasnik i vrlo atraktivnog zemljišta u Brestovcu, na
kojem je davnih dana Milivoj Dežman, potaknut ljubavlju prem Ljerki Šram, izgradio sanatorij za plućne bolesnike.

Igrokaz u dječjoj bolnici u kojemu su najveće žrtve liječnici i djeca

Javna je tajna da su apetiti interesnih skupina, kada je Brestovac u pitanju, s godinama rasli. Moćni investitori krenuli su krojiti planove za privatne hotele, centre, restorane...Grad je u međuvremenu isplanirao da će na trasi nove žičare napraviti međupostaju Brestovac. Je li vrijedna parcela zapravo bila razlog planiranja te međupostaje?

- Koja druga logika može tu biti? Ja nisam predlagao postaju žičare, samo projekt za zdravstveni centar i cestu do njega. A gradonačelnik Bandić zna zašto je isplanirao da trasa žičare prolazi kroz Brestovac – rekao nam je svojedobno doc.dr. Nogalo.

I tako je ovaj ravnatelj postao nepoželjna smetnja, jer je za Brestovac imao druge planove, na dobrobit svih građana. Pa je pod dirigentskom palicom gradonačelnika Bandića upriličen teško probavljiv igrokaz u dječjoj bolnici, u kojemu su najveće žrtve liječnici što su svoj život posvetili djeci, ali i ta djeca, pacijenti Srebrnjaka.

Prijavili ga na nadriliječništvo

Brzo nakon Nogalove smjene formirano je novo upravno vijeće, pa iako nije radilo u zakonskom sastavu, na mjesto v.d. ravnatelja instaliralo je Ivanu Đerek Dubravčić, još jednu Bandićevu poslušnicu. Od tada se svašta događalo.

Nogala je Grad Zagreb prijavio za nadriliječništvo, djelatnici bolnice čak su razmišljali o kolektivnom otkazu, kao izraz podrške bivšem ravnatelju. No od toga se odustalo kako ne bi trpili mali pacijenti. Još jedan od razloga Nogalove smjene svakako je i 60 milijuna eura vrijedan znanstveni projekt, za koji se izborila bivša uprava. No do današnjeg dana projekt stoji. S Nogalovom smjenom sve je stalo.

U međuvremenu je Nogalo ušao u politiku. Odabrao je Stranku s Imenom i Prezimenom, u kojoj vodi zdravstveni odbor.

Odlučio se na taj korak, kaže, jer je frustriran svime što se događa i neredom koji vlada svuda oko nas, osobito u zdravstvenom sektoru. A dok se priprema za izbore i radi svoj liječnički posao, suočava se i s najnovijom kaznenom prijavom za pripravnost i prekovremene.

- Iza ovoga svega stoji uigrana organizacija koja nas uporno želi kriminalizirati, i spremni su ići neizrecivo daleko. Riječ je o čistom linču - kaže nam dr. Nogalo, otvoreno ističući da su glavne osobe, koje stoje iza linča na njega i kolege, gradonačelnik Milan Bandić, njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević, predsjednica Upravnog vijeća bolnice Ana Stavljenić Rukavina i bivši ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Najčitaniji članci